Tesla razvija senzor koji će detektovati dijete ostavljeno u vrućem automobilu

Kompanija Tesla radi na novom senzoru za detekciju pokreta koji bi mogao detektovati dijete ostavljeno u vrućem automobil

Tesla razvija senzor koji će detektovati dijete ostavljeno u vrućem automobilu

Tesla traži odobrenje Federalne komisije za komunikacije (FCC) da plasira tehnologiju na tržište. Ova tehnologija koristi zasad nelicencirane radarske senzore koji zasad nisu dozvoljeni po važećim zakonima.

U aplikaciji je navedeno da bi se senzori koristili za "smanjenje rizika od toplotnog udara kod djece, zaštitu putnika od povreda prilikom aktiviranja zaštitnih jastuka, podsjećanje na vezanje sigurnosnog pojasa i poboljšanje sistema za prevenciju krađe".

Tesla namjerava koristiti radarski sistem za mjerenje veličine tijela kako bi se napravila razlika između odraslih osoba i djece. Ovo bi moglo pomoći u optimizaciji aktiviranja zračnog jastuka prilikom saobraćajne nesreće, što je efikasnije od analize težine osobe koju koriste senzori ugrađeni u sjedišta.

Nacionalna administracija za sigurnost na autoputevima je ustanovila da je 2018. i 2019. godine od toplotnog udara u automobilima umrlo više od 50 djece, uglavnom nakon što ih je neko zaboravio.

Zasad nije poznato da li će i kada ovi senzori biti prisutni u Teslinim vozilima.

Izvor: (klix.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš