Zaštita podataka

Mozilla pripremila ekstenziju za Firefox koja sprečava Facebook da prati korisnike

Poznato je da društvena mreža Facebook prati svoje korisnike na različite načine, a kompanija Mozilla je odlučila ponuditi zaštitu te je pripremila ekstenziju za svoj browser Firefox.

Nova ekstenzija pod nazivom Facebook Containter omogućava korisnicima Firefoxa da izoliraju svoju aktivnost na Facebooku te ovoj društvenoj mreži oteža praćenje aktivnosti korisnika i negdje drugo na webu. Cilj je da se ono što korisnici pretražuju na internetu ne pojavljuje na njihovom news feedu na Facebooku.

"Stranice koje posjećujete na webu mogu mnogo toga reći o vama. Mogu otkriti gdje živite, koje hobije imate, kao i vašu političku opredijeljenost. Postoji ogromna vrijednost u povezivanju ovih podataka s vašim profilom na društvenoj mreži, a Facebook ima mrežu trackera na različitim sajtovima. Kod korisnike prati neprimjetno te je često nemoguće ustanoviti kada se podaci dijele", saopćeno je iz Mozille.

Ipak, ekstenzija je daleko od savršenog rješenja, jer ona neće biti efikasna na stranicama koje omogućavaju korisnicima da naprave nalog i loguju se pomoću profila na Facebooku.

Nadogradnja iz Mozille dolazi u vrijeme skandala vezanog za konsultantsku firmu Cambridge Analytica, koja je iskoristila podatke najmanje 50 miliona korisnika Facebooka bez njihove direktne dozvole.

Browser ne sprečava pristup, ali daje korisnicima više kontrole nad tipovima podataka kojima Facebook može pristupiti. Iz Mozille je najavljeno i da će "pauzirati" reklamiranje na Facebooku dok osnivač i direktor Mark Zuckerberg ne poduzme ozbiljnije mjere u cilju zaštite korisničkih podataka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš