Jeste li znali?

Devet važnih izuma za koje su zaslužne žene

Tokom historije brojne žene na neprocjenjiv su način dale svoj doprinos svijetu usprkos tome što su bile suočene sa polnom diskriminacijom. Čovječanstvu su doprinijele izumima bez kojih danas ne možemo zamisliti život i za koje možda niste znali da su “proizvodi” ženskog uma.

1. Papirna kesa

Radnica u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine izumila je papirnu kesu, ali muškarac pod imenom Čarls Anan pokušao je da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Najt ga je tužila i nakon duge pravne bitke pobijedila i dobila patent za svoj izum.

2. Lijekovi za teške bolesti poput leukemije

Gertruda Elion sa svojim kolegom Džordžom Hičingsom izumila je neke od prvih lijekova za teške i ozbiljne bolesti kao što su leukemija, SIDA i herpes. Elion i Hičings razvili su metodu koja je pomogla u revoluciji izrade lijekova. Elion je takođe izumila azatioprin, imunosupresiv zahvaljujući kojem su ljudi sa slabim imunološkim sistemom mogli da prime transplantovan organ.

3. Brisači na automobilu

Meri Anderson davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije.

4. Identifikacija pozivaoca i poziv na čekanju

Dostignuća u telekomunikacionim istraživanjima dr Širli An Džekson dovela su do izuma identiteta pozivaoca i poziva na čekanju.

5. Monopol

Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlords Game” i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

6. Solarno grijanje

Mađarica dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspješna žena – arhitekta Eleanor Rejmond.

7. Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nensi Džonson je 1943. godine izumjela prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda.

8. Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumjela Ana Konli.

9. Pancir

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumjela je žena. Njeno ime je Stehani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultovalo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš