Turska: Broj stranih turista smanjen za petinu, mnoga mjesta poluprazna

Turski turistički sektor suočava se sa ogromnim padom broja stranih turista, piše turski list Hurriyet.

Prema zvaničnim podacima broj stranih turista u prvih pet mjeseci 2016. manji je za 16,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

No, djelatnike u turističkom sektoru posebno brinu noviji podaci koji pokazuju da se trend pada broja stranih turista nastavlja. Tako je u aprilu ove godine zabilježen pad od 28 posto u odnosu na april 2015. godine.

Zategnuti odnosu sa Rusijom i sigurnosni rizici doveli su do toga da su mnoga mjesta ostala skoro pusta, navodi Hurriyet.

"Trenutno svjedočimo najgorim danima još od otvaranja restorana prije 16 godina. Očekivali smo dolaske turista iz drugih zemlja koji bi zamijenili Ruse, ali to se jednostavno ne dešava", kaže Cengiz Topal, vlasnik restorana u Alanyi.

Pojedini ugostitelji značajno su smanjili broj uposlenih ili jednostavno nisu otvarali hotele ove godine.

"Samo za dozvole morate platiti 60.000 eura. Prošle godine smo po danu zarađivali 4.000 lira, a sada je to palo na 200 lira", kaže jedan ugostitelj.

Vlasti pokušavaju nedostatak stranih turista nadokanaditi povećanjem broja domaćih turista. Tako je odlučeno da produženi vikend povodom bajramskih praznika traje devet dana što će mnogim Turcima biti podsticaj za odlazak na ljetovanje.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš