MEŠA SELIMOVIĆ UMEO JE DA SAŽME SUŠTINU ŽIVOTA BOLJE NEGO IKO: "Boj se ovna, boj se go***, a kad ću živjeti?!"

"Sve će proći. Ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?", jedan je od poznatih citata iz dela Tvrđava, velikana jugoslovenske književnosti Mehmeda Meše Selimovića.

MEŠA SELIMOVIĆ UMEO JE DA SAŽME SUŠTINU ŽIVOTA BOLJE NEGO IKO: "Boj se ovna, boj se go***, a kad ću živjeti?!"

Književnik i akademik Meša Selimović je završio Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao profesor u Tuzli, bio docent Filozofskog fakulteta u Sarajevu, umetnički direktor ‘Bosna filma’, direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i glavni urednik ‘Svjetlosti’.

Književnost Meše Selimovića obeležena je psihološkom i moralnom karakterizacijom njegovih junaka, opisom ljudskih slabosti i vrlina, sukoba dobra i zla, istine i laži.

Iako vezan za određeno istorijsko vreme, celokupan opus Meše Selimovića ostaje vanvremenski, univerzalan.

Poznate su njegove zbirke pripovedaka "Prva četa" i "Tuđa zemlja", romani: "Tišine", "Magla i mjesečina", "Derviš i smrt", "Tvrđava", "Ostrvo" i nedovršeni roman "Krug".

Roman "Derviš i smrt" je imao preko 30 izdanja i preveden je na mnoge strane jezike. Za ovaj roman Meša Selimović je rekao da je roman o njegovom bratu. Baš je taj roman Mešina jedva čujna pobuna protiv društva i atak na sebe zbog kukavičluka i šutnje kada je o njegovom bratu bila reč.

Naime, i Meša i njegov brat u Drugom svetskom ratu borili su se na strani partizana i u ratu stekli mnoge počasti. Negde pred sam kraj rata Mešin brat je optužen za krađu i sud ga je po kratkom postupku osudio na smrt. Meša se zbog toga nikada nije žalio Partiji i taj gest ga je kroz život proganjao.

Inače, osuđenik je uzeo iz neke napuštene kuće krevet, da njegova supruga, koja je tada bila pred porođajem, ne bi spavala na podu.

"Hiljadu puta se pokaješ za ono što kažeš, rijetko za ono što prećutiš", napisao je Meša u romanu Derviš i smrt. Za svoj rad Selimović je primio mnoga priznanja – "NIN-ovu", "Njegoševu", "Goranovu" nagradu…

Njemu u spomen, ustanovljena je 1988. godine književna nagrada, koja se dodeljuje za najbolje literarno ostvarenje u protekloj godini, podseća portal bljesak.info.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš