Pet namirnica za koje mislite da su zdrave, a gore su od bijelog hljeba

Odlučili ste iz ishrane da izbacite bijeli hljebu, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljenih hidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva? Naime, osim bijelog hljeba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo iili nimalo nutricionističke vrijednosti.

Pet namirnica za koje mislite da su zdrave, a gore su od bijelog hljeba

Proverite ima li u vašoj kuhinji "uljeza" čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za opskrbljivanjetijela energijom. 

1. Kafa sa puno šećera, šlagom i čokoladom 


U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cio jedan obrok ili vrlo izdašan dezert! Nadalje, može da sadrži količinu ugljenih hidrata poput velike porcije testenine: 60 do 80 grama. 

2. Voćni šejkovi 


Ne možete početi dan bez šejka ili frapea? Držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljenih hidrata. 

U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera. 

3. Krekeri sa sirom 


Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija ivještačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija - možda ima manjevještačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći. 

4. Mafini 


Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od cijelog zrna. 

5. Voćni jogurt 


Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vežbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš