Inteligentne životinje: Delfini snimljeni kako razgovaraju kao ljudi

Dva delfina naučnici su snimili tokom razgovora i zaključili da zvuče kao ljudi.

Inteligentne životinje: Delfini snimljeni kako razgovaraju kao ljudi
Ovaj snimak nastao je zahvaljujući specijalnim podvodnim mikrofonima koji su omogućili razlikovanje zvukova, odnosno "glasova".

Naučnici su već decenijama svjesni da sisari imaju napredan način komunikacije te da koriste različite klikove i zvižduke kako bi pokazali kada su uzbuđeni, sretni, pod stresom ili odvojeni od grupe. Međutim, sada su uvidjeli da uz to mijenjaju i jačinu zvuka i frekvenciju kako bi formirali pojedinačne "riječi" koje sastavljaju u rečenice na isti način kao i ljudi.

Stručnjaci rezervata Karadag u Rusiji snimili su u Crnom moru razgovor dva kljunasta delfina poznata po imenima Jaša i Jana. Otkrili su da oni slušaju jedan drugog, odnosno da slušaju puls bez prekidanja prije nego što odgovore.

Voditelj istraživanja dr. Vjačeslav Ryabov je istakao: "U osnovi, ova razmjena podsjeća na razgovor između dvoje ljudi. Svaki impuls koji delfini proizvode razlikuje se od drugih u vremenskom i frekvencijskom domenu. U tom smislu možemo pretpostaviti da svaki impuls predstavlja fonem ili riječ jezika delfina. Analiza brojnih impulsa registrovanih u našim eksperimentima pokazala je da delfini naizmjenično proizvode rečenice i ne prekidaju jedni druge, što daje razloga da vjerujemo da svaki od delfina sluša onog drugog prije proizvodnje vlastitih impulsa".

Dodao je da "delfinski jezik" pokazuje karakteristike prisutne u ljudskom govoru, što ukazuje na visok nivo inteligencije i svijesti ovih životinja.
Tagovi:delfini

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš