PHQ-9 upitnik

Google uskoro počinje testirati korisnike na kliničku depresiju

Hiljade Amerikanaca svakodnevno na Googleu pretražuju koji su simptomi depresije, kako liječiti depresiju i slično, što je potaklo jednu od najvećih internet kompanija da uvede testiranje na kliničku depresiju.

Svima koji u skorijoj budućnosti na Googleu budu ukucavali "depresija", bit će ponuđen upitnik kroz koji će moći saznati jesu li u depresiji. Nova Googleova opcija prvo će biti dostupna korisnicima u Americi, a zatim i širom svijeta. Nakon ukucavanja riječi "depresija" na vrhu Googlea će se pojaviti opcija "provjerite da li ste klinički depresivni" sa klinički validnim testom koji se naziva PHQ-9.

"Upitnik ne podrazumijeva davanje medicinske ocjene psihičkog stanja, već ima namjeru da korisnike usmjeri da posjete doktora ukoliko otkriju simptome depresije", pojasnila je glasnogovornica Googlea Susan Cadrecha.

Testiranje na depresiju preko Googlea će biti u potpunosti privatno.

"Rezultati PHQ-9 testa mogu pomoći ljudima da se više informišu o njihovom stanju prije razgovora s doktorom. Ljudi koji imaju simptome depresije kao što su anksioznost, nesanica ili umor, često čekaju od šest do osam godina da krenu s liječenjem", kažu iz Nacionalne alijanse za mentalne bolesti koja je kreirala upitnik PHQ-9 u saradnji s Googleom.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš