Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom

Kuhanje riže čini se kao jednostavan postupak, međutim zbog grešaka koje većina ljudi ponavlja riža često bude kašasta, ljepljiva ili čak pretvrda.

Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom
Prije nego stavite rižu da se kuha odaberite adekvatnu šerpu s debljim dnom kako bi se toplina ravnomjerno širila, a šerpa postepeno zagrijavala. Također, važno je da temperatura ne bude previsoka, jer ključnu ulogu u kuhanju riže ima para, a ne visoka temperatura.

Veoma je važno da rižu prije kuhanja operete, jer kada škrobni prah dođe u dodir s vodom, on postaje nevjerovatno ljepljiv, a za rezultat imate kašastu rižu. Ukoliko želite spriječiti da vam se riža zalijepi za dno šerpe, u vodu u kojoj kuhate rižu dodajte puter ili ulje.

Da vam riža ne bi bila kašasta ili tvrda, važno je da imate pravi omjer vode i riže. Za jednu čašu bijele riže potrebna vam je jedna i po čaša vode, za jednu čašu riže dugog zrna potrebna vam je jedna čaša i jedna trećina čaše vode, dok su vam za jednu čašu smeđe riže potrebne dvije čaše vode.

Da ne biste dobili tvrdu rižu važno je da je šerpa poklopljena, jer u kuhanju riže važnu ulogu ima para. Kuhari savjetuju da između lonca i poklopca stavite kuhinjsku krpu kako biste spriječili izlazak pare.
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš