Nakon 68 godina završena je proizvodnja Defendera

Završena je produkcija Land Roverovog Defendera, jednog od najpoznatijih automobila svih vremena koji je nastao prije 68 godina i mogao se sresti u svim krajevima svijeta.

Nakon 68 godina završena je proizvodnja Defendera
Land Rover je svoj legendarni terenski automobil (u nekoliko različitih verzija) proizveo u nešto više od dva miliona primjeraka, a nakon svega došlo je vrijeme da se proizvodni pogoni pripreme za proizvodnju potpuno novog nasljednika koji će pred sobom, bez sumnje, imati veoma težak zadatak.

Land Rover je u tvornici u Solihullu ispred bivših i aktuelnih uposlenika koji su sastavljali Defendere organizovao oproštajno okupljanje oko posljednjeg primjerka Defendera, a prisutni su također imali priliku da probaju neke od najznačajnijih verzija "kralja Afrike“. Posljednji proizvedeni primjerak nosi zvanični naziv Defender 90 Heritage Soft Top i ostat će među kolekcijom u prostorima kompanije Jaguar Land Rover.

Produkcijski nasljednik Defendera očekuje se 2018. godine, a također će se proizvoditi u nekoliko karoserijskih oblika, sa najmanje dva različita međuosovinska rastojanja. Osnovne konture karoserije ostat će u duhu originala, a direktor Land Rovera (Gerry McGovern) naglasio je da bi s novim modelom kompanija trebala privući širi dijapazon kupaca kojima je prethodni Defender bio previše "sirov“.

Prije predstavljanja novog Defendera u Land Roveru će predstaviti narednu generaciju modela Discovery koji će biti zasnovan na novoj aluminijskoj šasiji i nudit će se sa 7 sjedišta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš