Evo šta se događa vašem tijelu kada preskočite obrok

Preskakanje obroka lako vas može navesti da se u neko doba dana prejedete. Ironično, zar ne?

Preskočiti doručak ili večeru u žurbi u današnje vrijeme i nije neka velika stvar.

Neki ne stignu pojesti sve svoje dnevne obroke, a neki namjerno preskaču kako bi smanjili unos kalorija. Ipak, ovo posljednje, karta je za nakupljanje neželjenih kilograma, pojašnjava Kimberli McCallum, psihijatrica iz St. Louisa. Na ovaj način tijelo gurate u “mod preživljavanja”, a kako biste to izbjegli, radije pojedite neke zdrave grickalice kada osjetite glad umjesto da preskačete obrok.

Promjena raspoloženja

Jeste li primijetili kako ste loše volje kada ste gladni? Baš kao i koncentracija, vaše raspoloženje pada. – Možete početi osjećati nervozu i uznemirenost, a sposobnost razmišljanja pada – kaže dr. McCallum. Događa se rast razine hormona stresa, što može dovesti i do depresije.

Prejedanje

Preskakanje obroka lako vas može navesti da se u neko doba dana prejedete. Ironično, zar ne? Kada nakon preskočenog obroka krenete jesti, pojest ćete više jer će vaš organizam to tražiti “da napuni zalihe”.

Kako biste izbjegli prejedanja kasnije u danu, za doručak birajte namirnice bogate proteinima jer ćete na tak način dulje zadržati osjećaj sitosti i izbjeći osjećaj jake gladi, savjetuju nutricionisti.

Loše se osjećate, ali loše i izgledate

Suha koža i beživotna kosa prvi su znaci vašeg organizma da se ne hranite zdravo. Nešto ne štima, poruka je koju vaše tijelo šalje “na van”.

Osjećate se napuhnuto

Preskakanjem obroka imat ćete jači osjećaj “napuhanosti” i nadutosti. Ako jedete redovito, i vaša probava radi redovito i ostaci hrane se “guraju” kroz crijeva. Neredovita prehrana može uzrokovati kroničnu konstipaciju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš