Da li hrana koja je NA PODU duže od 5 sekundi smije da se jede?

Svi smo čuli za ''pravilo 5 (ili 8) sekundi'', kojim opravdavamo to što smo podigli parče hljeba ili neke druge namirnice koja je završila na patosu. Ali, da li smo u pravu?

Koliko često podignete komadić hrane sa poda, malo dunete i stavite u usta? Ako mislite da tako “čeličite” svoj organizam, niste baš u pravu. 

Hrana smije biti na podu svega pet sekundi! 

Stručnjaci iz oblasti medicine i mikrobiologije su obavili ispitivanje koliko dugo hrana smije “ležati” na podu, a da na njoj ne počnu da se razvijaju bakterije. Istraživači su bacali različitu hranu na pod i mjerili vrijeme koje je prošlo prije nego što su je podigli. Slijedeća faza ispitivanja se bazirala na mikroskopskom posmatranju komada hrane da bi se videlo šta se događa, prenosi 24 sata. 

Hrana koja je ispitivana je hljebu, testenine, suva hrana… A podloge na kojima je ležala su različite i to tepih, laminat, pločice… 

Naučnici su svaki komad hrane, na svakoj pojedinačnoj podlozi, ostavili od 3-30 sekundi pa testirali ima li na njima opasnih bakterija, kao što su ešerihija koli i stafilokoka. 

Zaključili su na kraju da je sva hrana sigurna koja na podu nije provela duže od pet sekundi. Najmanje bakterija je bilo na hrani podignutoj s tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani će bakterije brže da se razmnožavaju, a na suvoj, nebitno da li slatkoi ili slanoj, najsporije. 

Mnogi ljudi ne žele da pojedu bilo šta s poda, možda više jer su gadljivi, nego što se boje opasnih bakterija, pa oni nisu ugroženi. Međutim, ako niste među njima, pripazite na vrijeme koje je hrana koju ispustite bila na podu.

Tagovi:hranapod

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš