7 neočekivanih namirnica koje će zamijeniti sol

Sol je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebice zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani.

Natrij je glavni sastojak soli, ali i niza biljki koje mogu biti odlična alternativa željenom slankastom okusu jela    

Kako bi barem donekle unos soli uspjeli regulirati preporuča se njezina zamjena zdravijim alternativama, naime natrij, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu zamijeniti sol u jelima

1. Cimet
Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u slasticama inače ima puno veću primjenu. Cimet je naime odlična alternativa za sol, reguliranje razine šećera u krvi i sposobnost snižavanja kolesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, primjerice malo cimeta u meksičkim jelima s grahom dat će posebnu notu okusu, a dodan uz curry obogatiti će svako jelo s piletinom. 

2. Kardamom
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umjesto soli. Za intenzivniji okus kardamoma u jelima potrebno je sjemenke malo popržiti.

3. Čili papričica
Topao i papren okus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući ljekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljena družica svih jela na žlicu u kojima najbolje balansira okuse. Intenzivan okus u potpunosti će utažiti potrebu za soli u hrani, osim u kuhanoj i u svježoj poput sendviča i salata. 

4. Sjemenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijem, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast okus sjemenkama daje natrij zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Češnjak 
Češnjak je izvrsna zamjena za sol, a posebice onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i tjesteninu gdje poboljšava okus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primjenu u kuhinji, a izostavite li sol u jelu i dodate samo češnjak osjetit ćete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

5. Bosiljak 
Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrij, pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuhanim jelima bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebice dolazi do izražaja. 

7. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za sol.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš