Za samo devet meseci na Kosovu ubijeno 17 žena

Od početka godine na Kosovu je prema podacima Kosovske policije, ubijeno 17 žena. Počinioci ovakvih dela ne dobijaju zaslužene kazne, smatraju iz organizacije Mreže žena Kosova (MŽK) koja će danas na podne održati protest ispred zgrade Tužilaštva u Prištini.

Za samo devet meseci na Kosovu ubijeno 17 žena

Prema podacima Kancelarije za informacije i odnose s javnošću Kosovske policije, od početka 2020. godine na Kosovu je ubijeno 17 žena, dok se njih 56 suočilo sa pokušajem ubistva, preneo je Zeri pisanje Reporteri.net.

Kako ovaj elektronski medij saznaje, od ukupnog broja ubistava Kosovska policija je osam klasifikovala kao ubistva, a ostalih devet kao teška ubistva.

Prema mišljenju organizacije Mreža žena Kosova (MŽK), počinioci ovakvih dela ne dobijaju zaslužene kazne.

„Za pravosudne institucije izgleda da životi žena na Kosovu imaju malu vrednost. Kazne koje su institucije izrekle su niske i prenose poruku da je nasilje nad ženama podnošljivo i da ne dobija zasluženu kaznu“, navodi se u saopštenju MŽK, prenosi Zeri.

Iz MŽK-a ističu da „muškarci na Kosovu i dalje ubijaju žene“, kao i da je nasilje u mnogim kosovskim porodicama „veoma gorka svakodnevica”.

Upravo zbog toga najavile su za danas u 12:00 protest ispred zgarde Tužilaštva u Prištini kako bi se „simbolično suprotstavile niskim kaznama za ubice žena“.

Mreža žena Kosova protestovala je prethodno i ispred Palate pravde tražeći maksimalnu kaznu za Nebiha Berišu, koji je osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo Zejnepe Bitići (Bytyqi).

Najava o protestu dolazi svega dva dana nakon što je Osnovni sud u Đakovici, u ponovnom postupku, osudio Pjetra Ndrecaja na zatvorsku kaznu od 24 godine i šest meseci zbog dvostrukog ubista, supruge i maloletne ćerke.

Naime, Ndrecaj je najpre bio osuđen u martu 2019. ali je Apelacioni sud promenio prvostepenu presudu na doživotnu kaznu zatvora uz ocenu da Osnovni sud u Đakovici nije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti slučaja, međutim, odluku Apelacionog suda je poništio Vrhovni sud, koji je slučaj vratio na ponovno suđenje

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš