Švajcarska: Uhapšeni Albanci sa Kosova zbog ilegalnih građevinskih radnika i korupcije

Pet kosovskih Albanaca i jedan Turčin, među kojima jedan funkcioner migracione službe i dvoje nekadašnjih zaposlenih u istoj službi - uhapšeni su u Švajcarskoj zbog korupcije i izdavanja lažnih boravišnih dozvola.

Švajcarska: Uhapšeni Albanci sa Kosova zbog ilegalnih građevinskih radnika i korupcije

Ključna figura" u celom poslu bio je, kako navodi švajcarski "Blick", dvadesetpetogodišnji građanin Kosova, Patriot A., koji je pored švajcarskog pasoša imao i, dodaje ovaj portal, "tamnu prošlost".

Navodno je upravo Patriot. A. od 2014. do 2016. godine vodio firmu "Aliu Big Team" u Belinconi, kantonu Tičino, koja se bavila građevinskim radovima. Kompanija nije nudila samo malterisanje, zidanje, farbanje i izdavanje skela. Oni su posredovali i kada je u pitanju osoblje - ilegalni građevinski radnici. I ne samo u radovima u Tičinu, već i i širom Švajcarke. Patriot A. je unovčio hiljade franaka," navodi Blick.Radnici su bili sa Istoka i zemalja koje nisu članice Evropske unije. Da bi radili u kantonu Tičino njima je izdavana boravišna dozvola, uz pomoć, dodaje ovaj portal, saučesnika u vlasti. Cena je bila 1.000 franaka po osobi.

Sudski proces je u toku, glavnoosumnjičeni je funkcioner u Kancelariji za migracije i njegove kolege. Na meti istražitelja bio je i brat Patriota A. koji je nakon hapšenja u utorak delimično i priznao dela.

Istraga je, međutim, i dalje u toku i ne isključuje i hapšenja drugih lica.

Blick dodaje i da je Patriot A. hapšen na Kosovu i osuđen na šest meseci zatvora, da je njegovo ime bilo na međunarodnim poternicama, a da mu se sada pripisuje trgovina ljudima, falsifikovanje, aktivna korupcija i kršenje zakona o strancima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš