Šolc: Očekujemo da se svi kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Šolc: Očekujemo da se svi kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama Rusiji

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šolc je rekao da „svako mora da zna“ da sankcije „neće tek tako nestati“ po okončanju sukoba u Ukrajini.

„Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu celovitost“, kazao je Šolc.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu „potreban napredak“.

„Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u celini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dve zemlje“, kazao je Šolc.

Na pitanje šta bi bila posledica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Šolc je rekao da je „nemački stav jasan i godinama poznat“.

„Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obe strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja“, naveo je.

 

Šolc je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u BiH i dodao da „nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospešivati secesionističke tendencije“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš