Protiv imama sa Kosova optužnica zbog podsticanja na terorizam

Protiv nekadašnjeg imama Velike džamije Islamske zajednice u Prištini, Šefćeta Krasnićija, danas je kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu.

Protiv imama sa Kosova optužnica zbog podsticanja na terorizam

On se tereti da je svojim predavanjima podsticao sledbenike na ratovanje u Siriji i Iraku - da počine teroristička dela, ali i za izazivanje rasne, verske, ili etničke mržnje i utaju poreza. Krasnići je upravo zbog ovih dela priveden 2014., ali je, nakon ispitivanja, istog dana pušten.

Prema navodima optužnice, Krasnići je, kao imam džamije "Mehmed Fatih", podstakao na mržnju i terorizam, tako što je "dosledno i namerno" širio svoje poruke u javnost, putem nastupa i predavanja, kao i korišćenjem društvenih mreža i drugih sredstava informisanja, tumačeći, kako se dodaje, stihove iz Kurana van konteksta i principijelnog duha islama.

Takođe, on je kao poreski obveznik i vlasnik preduzeća N.T. "Portat", utajio porez kada su u pitanju dobrovoljni prilozi, nedostavljajući tačne podatke i druge relevantne informacije u vezi sa poreskim obavezama, te je tako, dodaju iz tužilaštva, utajio porez u vrednosti od 20,208.57€.

Krasnići je dela - podsticanje na teroristička dela i raspirivanje mržnje vršio od 2013. do 2014. godine, dok je utaju poreza "konstantno vršio" od 2011. do 2016. godine.

Kosovski intelektualac i radikalni islamista?

Krasnići je zbog sumnje da je počinio ova dela uhapšen 2014. godine. On je, međutim, potom pušten na slobodu, a istraga je, kako su tada izvestili prištinski mediji, nastavljena.

Izveštavajući o ovom slučaju, Gazeta Express je 2014, prenela da je Šefćet Krasnići "prihvaćen kao javna ličnost, čak i kao intelektualac, kojeg su na taj način posmatrali svi - od političara do umetnika".

On se, kako je, takođe, preneo ovaj portal, sastajao, kako sa političarima, tako i sa članovima kosovske akademske zajednice, piscima i umetnicima. Jednu od svojih knjiga poklonio je i portparolu Kosovske policije, Bakiju Keljaniju. Sastao se i sa kosovskim akademikom, koji je blizak Demokratskoj partiji Kosova, kosovskog predsednika, Hašima Tačija, Redžepom Ćosajom, kada su i razmenili poklone i knjige, te sa albanskim akademikom, Nedžatom Dacijem, koji je bio i član nekadašnje stranke Ibrahima Rugove - LDK, ali i gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem, gradonačelnicom Đakovice, Mimozom Kusari-Ljiljom.

Promocijama Krasnićijevih knjiga, prisustvovao je i poglavar Islamske zajednice Kosova, Naim Trnava, profesor prištinskog fakulteta i stručnjak za globalizaciju, Fadilj Maljoku, akademik i nekadašnji predsednik kosovske skupštine, Nedžat Daci, kao i pisac, Aljbatros Redžaj, dok su njegove promocije pratili i kosovski mediji.

Krasnići je, pored knjiga, pisao i objavljivao sadržaje na Internetu, društvenim mrežama, kako se navodi u njegovoj biografiji sa njegovog portala, pod nazivom "Tema nedelje", dok je istovremeno držao predavanja putem lokalne televizije i radija koji je nekada bio u vlasništvu UČK-a, iz Lipljana, te pisao za kosovski list "Epoka e re"

Express je, međutim, tada podsetio i da je izveštavao o Krasnićijevim ekstremističkim pristupima u predavanjima, te da je i sam, Krasnići, u nekoliko intervjua za ovaj portal, izjavio da je prijatelj sa nekoliko arapskih šeika koji ga finansiraju, takođe, priznavši da sakuplja donacije kada je u inostranstvu, bez da pruži dokaze o tome na koji način donacije stižu na Kosovo i na koji način se troše. 

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš