Trgovina ljudima na Kosovu

Prijavljene kao nestale, žrtve trgovine ljudima ili završavaju u brak

Trgovina ljudima na Kosovu i dalje se širi kao opšta briga. Osim toga, žrtve trgovine, gdje dominira ženska populacija, su uglavnom mlađe od 18. godina.

Prijavljene kao nestale, žrtve trgovine ljudima ili završavaju u brak

Vlasti za uspostavljanje reda kažu da se u toku godine prijavi 30 žrtava trgovine ljudima.

Riza Murati, šef Centralnog odeljenja trgovine ljudima u Policija Kosova kaže da u poslijednje godine trgovina ljudima opada, ali kao pojava, ostaje zabrinjavajuća.

On je rekoa da su od 2010 godine pojačani kapaciteti policije za borbu protiv ove pojave, iako još ostaje izazov. Međutim, uglavnom su situacije kada žrtve mlađe od 18 godina napuštaje kuće, sa lažnim obečanjima ili obečanjima za neka radna mjesta.

Statistike Policije Kosova, pokazuju da se u toku ove godine prijavljene 17 djevojaka kao nestale, dok 2016. godine je bilo 117 ovakvih prijava.

Međutim, nisu sve djevojke koje su prijavljene kao nestale, žrtve trgovinom ljudima. Veliki broj njih se uda u ranoj mladosti, tako što pobjegnu iz svoje kuće i prijavljuju su kao nestale.

Ima slučajeva kada se one udaju i sa 12 godina. Ili sa 13 godina postanu majke. Ova pojava više je izraženija kod Roma, Aškalija i Egipćana.

Ramjana Gashi, romske nacionalnosti, koja je sada napunila 19 godina kaže da se udala mlađa od 16 godina.

“4 godine sam udata, imam troje djece. Traže hranu i piće. Nemam šta da im ponudim. Ne primamo ni socijalu. Ja u školu nikad nisam bila, zbog teških ekonomskih uslova, pa sam odlučila da se udam mlada. Ali, i ovdje sa mužem nalazimo se u teškim ekonomskim uslovima”, rekla je ona.

Nedavno. Američki Departmant Države (USDS) je procjenio da Vlada Kosova ne zadovoljava minimalne standarde za eliminisanje trgovine ljudima.

U izvještaju se procjenjuje da korupcija vlade stvara “okruženje koje omogućava neke od zločina trgovinem ljudima”, dok, podsjeća na slučaj da su “neki policajci, zaposleni u Ministarstvu rada i drugi vladini zvaničnici, optuženi ili osuđeni za trgovinu ljudima”, prenosi lajmi.net

Izvor: (kosovo24sata.com)

Tagovi:braktrgovina

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš