Kosovo: Optužnica protiv ministra životne sredine i još 63 lica

Kosovsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv 64 lica. Kako je saopšteno, među optuženima su jedan ministar, sekretar jednog ministarstva, četiri pravna lica, 44 lekara zaposlena u kosovskim javnim zdravstvenim ustanovama i 13 lica koja su radila u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kosovo: Optužnica protiv ministra životne sredine i još 63 lica

Optužnica se tiče slučaja "Stentovi" prema kojem se okrivljeni optužuju za podmićivanje i slanje pacijenata iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne, na obavljanje koronarografije i procedure ugradnje stenta.

Iako nije saopšteno ime optuženog ministra, već samo inicijali, kosovski mediji su ranije preneli da se za ovaj slučaj tereti bivši ministar zdravlja, a sadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ferid Agani, kao i nekadašnji sekretar u ovom ministarstvu, Gani Šabani. Veruje se da su oštetili kosovski budžet za preko 4 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, "F.Š. i G.Š. terete se za zloupotrebu službenog položaja, ili ovlašćenja".

"Ovi optuženi postupali su suprotno zakonu o javnim nabavkama i administrativnim smernicama Ministarstva zdravlja, omogućavajući plaćanje lečenja pacijenata van javnih zdravstvenih ustanova. Za period 2011-2015 omogućena je finansijska korist privatnoj bolnici 'IMH' u iznosu od 4,050,958.00 evra i privatnoj bolnici 'EDA' u iznosu od 504,595.00 evra, čime su oštetili budžet Kosova.

Tako je umesto dozvoljenih 70% troškova za lečenje, isplaćivano 100% i to u slučajevima u kojima nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za to," navodi se u saopštenju.

Ovom optužnicom se, takođe, još 20 lica tereti za zloupotrebu službenog položaja, jer su, kako se veruje, izdavali pacijentima i njihovim porodicama pisma preporuke za lečenje van javnih zdravstvenih ustanova, iako im dalje lečenje nije bilo potrebno.

Dešavalo se da ova pisma preporuke izdaju i za preminula lica, na osnovu kojih su Agani i Šabani kasnije omogućavali isplate troškova za medicinski tretman van javnih kosovskih zdravstvenih ustanova.

Za zloupotrebu službenog položaja i uzimanje mita tereti se 37 lica. Ovi okrivljeni su, kako se navodi, sarađivali sa vlasnicima i akcionarima privatnih bolnica "IMH" i "EDA", te zloupotrebili položaj, jer su preko svog službenog položaja, pozivali i slali pacijente iz javnih zdravstvenih ustanova u ove dve privatne bolnice, što je, kako se dodaje, u suprotnosti sa sistemom upućivanja pacijenata.

Istovremeno, uzimali su mito od ovih bolnica, koji je iznosio i do 500 evra, ukoliko je pacijent poslat na ugradnju stenta, te do 150 evra ukoliko je pacijent odlazio na koronarografiju. Iznosi mita koje su uzimali ovi optuženi kretali su se u rasponu od 150 evra do 21.985 evra, te su tako finansijki oštetili pacijente u iznosima od 700 evra do 18.000 evra.

Za davanje mita optuženo je 7 lica. Za njih se navodi da su kao zaposleni u bolnicama "IMH" i "EDA", nakon dogovora sa optuženima koji su radili u javnim zdravstvenim institucijama, njima i davali mito za svakog pacijenta koji je poslat u njihove bolnice na ugradnju stenta, ili zbog koronarografije.

Istovremeno, 8 lica se tereti za neodgovorno lečenje i nezakonite medicinske i farmaceutske delatnosti.

Ovi optuženi su pacijentima u bolnicama "IMH" i "EDA" potvrđivali da im je ugrađen određen broj stentova, nakon čega je i utvrđeno da to nije učinjeno, navodi se u saopštenju i dodaje:

"U ovim bolnicama za period 2011-2014 preminulo je 222 pacijenta - 152 pacijenta u bolnici 'IMH' i 70 pacijenata u bolnici 'EDA'. Za ove slučajeve smrti optuženi nisu postupali u skladu sa zakonom o zdravstvu - da urade autopsiju svakog pacijenta koji je preminuo, a u roku od 72 sata od dolaska na tretman u bolnicu.

Privatna bolnica 'EDA' je povremeno radila bez licence, ili je zapošljavala lekare koji nisu imali licence za posao koji su obavljali u bolnici."

Bolnice "IMH" i "EDA", kao pravna lica, kao i njihovi predstavnici i neki od njihovih lekara okrivljeni su i za davanje mita, neodgovorni medicinski tretman, te utaju poreza.

Iz tužilaštva ističu i da je istraga sprovedena protiv 116 lica i četiri pravna lica, ali i da za 56 lica nisu ispunjeni zakonski uslovi da budu optuženi ovom optužnicom, te da se za neke od njih istraga nastavlja u vezi sa drugim delima, za koja će biti nadležno prištinsko osnovno tužilaštvo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš