Španija odobrila sportistima Kosova da koriste svoju zastavu i himnu

Španija će odobriti sportistima Kosova da tokom medjunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole - zastavu i himnu, iako Madrid ne priznaje nezavisnost Kosova, objavio je Olimpijski komitet Španije (KOE), odgovarajući na zahtev MOK-a podnet u utorak.

Španija odobrila sportistima Kosova da koriste svoju zastavu i himnu

"Španska vlada će dati odgovarajuće vize za sportske delegacije Kosova koje budu učestvovale na sportskim takmičenjima u Španiji i omogućiti im da koriste svoje nacionalne simbole - himnu i zastavu, u skladu s olimpijskom protokolom", piše u saopštenju KOE, prenosi agencija AFP.

Ta odluka Ministarstva spoljnih poslova Španije - piše KOE - doneta je 24 sata pošto je potpredsednik MOK-a Huan Antonio Samaran rekao da je nepriznavanje Kosova od strane Madrida prepreka za priredjivanje velikih medjunarodnih sportskih takmičenja u Španiji.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od retkih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

Taj stav Madrida je problem kada kosovski sportisti učestvuju na medjunarodnim takmičenjima u Španiji.

Tokom Svetskog prvenstva u karateu, koje je ovog meseca održano u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Zbog toga je MOK zatražio od raznih federacija da ne priredjuju važna takmičenja u Španiji dok se to pitanje ne reši, rekao je za AFP izvor upoznat s postupkom u sedištu MOK-a u Lozani.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš