Napredak u otkrivanju kancera: Naučnici otkrili gen koji uzrokuje 12 vrsta raka

Mutacije na DNK koje se prenose sa generacije na generaciju igraju veliku ulogu u razvijanju raka. Naučnici sa Univerziteta Vašington otkrili su na kojih 12 vrsta raka utacaj imaju nasleđenene genetske mutacije.

To su: rak ovarijuma, želuca, prostate, dva tipa plućnih oboljenja, glioma, glave i vrata, rak endometrijuma, bubrega, glioblastoma (najčešćeg i najagresivnijeg tumora mozga) i akutne mijeloidne leukemije. 

Naučnici su analizirali i mutacije na BRCA genima, za koje se do sada vjerovalo da su uzročnik pojave raka ovarijuma i rada dojke. 

O ovim genima mnogo više se pisalo nakon što je holivudska zvijezda Anđelina Džoli otkrila da i ona posjeduje te gene i odlučila da preventivno uradi duplu masektomiju i ukloni jajnike. Njena odluka posljedica je upozorenja doktora da ima 87 odsto šanse da oboli od ovih oboljenja, a čak osam puta više nego žene koje ne nose taj gen. 

Naučnici sa Univerziteta Vašington otkili su da mutacija ovih gena igra ključnu ulogu i u razvitku raka prostate i želuca, kao i da može da utiče i na pojavu drugih oblika raka. 

Ovo otkriće pomoće da se poboljšaa tačnost postojećih genetskih testova za rizike od raka, kažu naučnici. Takođe, nadaju se da će podaci do kojih su došli ove testove učiniti masovnijim i pristupačnijim. 

- U principu znamo da rak jajnika i dojke imaju nasledni faktor kao značajnu komponentu, dok drugi, kao što su akutna leukemija i rak pluća, imaju mnogo manje veze sa genetskim mutacijama. Ali ovo je prvi put da smo pronašli gene koji su odgovorni za predispoziciju za njihov nastanak - kaže autor studije Dr Li Ding.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš