Muslimanski učenjak otkrio Ameriku 500 godina prije Kolumba

Usred rastućeg vala pesimizma naspram tzv. „službene priče“ kojom se vijekovima pokušavao ubijediti svijet da je španski istraživač Kristofor Kolumbo bio prva osoba koja je otkrila američki kontinent, svjetlost dana ugledao je članak koji tvrdi da je centralnoazijski muslimanski učenjak Ebu Rejhan El-Biruni otkrio kontinent vijekovima prije Kolumba.

Muslimanski učenjak otkrio Ameriku 500 godina prije Kolumba

Pišući za „History Today“, S. Frederik Star je pojasnio da je muslimanski učenjak uistinu otkrio američki kontinent mnogo prije nego što je Kolumbo isplovio 1498. godine.

Kako se ističe u članku, Ebu Rejhan El-Biruni, koji se rodio 973. na prostoru današnjeg Uzbekistana, je bio prvi koji je zvanično sugerirao da u okeanu između Evrope i Azije zaista postoji neotkriveno kopno.

Iako El-Biruni, koji je svoju tvrdnju iznio početkom 11. vijeka, nikada lično nije vidio američke kontinente, njegovo izvanredno poznavanje geografije i kartogrfije dovelo ga je do zaključka da je do tada poznati svijet – koji se protezao od zapadnih obala Evrope i Afrike do istočnih obala Azije – činio tek dvije petine svijeta.

Njegovo poznavanje bliskoistočnih i indijskih jezika, kao i to da je matematiku, astronomiju, mineralogiju, geografiju, kratografiju, geometriju i trigonometriju izučavao od velikog učenjaka kao što je Ahmed El-Fergani, dalo mu je dubok uvid u nauke različitih polja i civilizacija.

El-Biruni je započeo razrađujući geografske širine i dužine različitih gradova Centralne Azije, Indije, Bliskog istoka i Mediterana.

Proučavajući radove učenjaka antičke Grčke, kao što su Klaudije Ptolomej i Pitagora, El-Biruni je bio među rijetkima toga doba koji je ustvari tačno utvrdio da je Zemlja okrugla.

Njegov učitelj El-Fergani također je procijenio da je Zemlja uistinu okrugla i učinio je to iznenađujuće dobro, pruživši približno tačno mjerenje njenog obima, koje je Kolumbo lično koristio kao osnovu tokom njegovih istraživanja.

Međutim, Kolumbo nije uzeo u obriz da je El-Fergani vršio mjerenja u arapskim miljama, a ne u romanskim, čime je uveliko potcijenio udaljenost svog putovanja.

Štaviše, kada je isplovio, Kolumbo nije imao namjeru da otkrije američki kontinent, već je pretpostavio da će ga njegova putovanja odvesti direktno iz Evrope u Aziju.

Kao i njegov učitelj, El-Biruni je također odredio procjenu obima Zemlje, koja je, uspostavilo se, bila mnogo preciznija, odudarajući svega 10.44 milje od modernog mjerenja.

Smatrajući da je prije da Zemlja kruži oko Sunca, a ne da je suprotno, kako je često bilo prihvaćeno toga doba, u svojoj knjizi „Codex Masudicus“, Biruni iznosi i pretpostavku o postojanju američkog kontinenta.

Ova teorija je iznijeta 1037., kada je El-Biruni imao već 70 godina. Iz tog razloga, budući da nije imao ni energije ni sredstava da krene lično na naporno putovanje, El-Birunijevo vjerovanje ostalo je samo teorija.

To ne znači da američki kontinent nije već bio otkriven, jer postoje dokazi s kraja 10. vijeka koji ukazuju da su Nordijci iz Skandinavije, krećući se preko Islanda i Grenlanda, na kraju dospjeli do Kanade, da bi bili otjerani od strane domorodaca koji su tamo već živjeli.

Ipak, El-Biruni je bio prvi čovjek poznatog svijeta koji je zvanično utvrdio da postoji tzv. „novi svijet“.

Preveo i priredio: mr. Zekerijah Harčević

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš