Evropljani najbrže sijede: Identifikovan gen zbog kojeg kosa sijedi

Naučnici Univerziteta u Londonu otkrili su gen IRF 4 zbog kojeg kosa sijedi i koji reguliše melanin koji daje pigment kosi, koži i očima.

Najnovija studija provedena je na 6.300 osoba iz pet zemalja Latinske Amerike što simboliše raznovrsnost ljudske rase u pogledu boje kože i fizičkih karakteristika.

Naučnici su uspjeli idenfikovati gen IRF4 nakon čega je upoređen između osoba iz Brazila, Kolumbije, Meksika i Perua sa stanovnicima Evrope, Amerike i Afrike.

Ustanovljeno je da je gen IRF4, koji daje predispoziciju kosi da osijedi, utvrđen uglavnom kod Evropljana. Prosječna srednja životna dob za pojavu sijede kose kod bijelaca je oko 35. godine života, kod Azijata oko četrdesete, a kod tampnoputih osoba oko 45.

Pored toga, zaključeno je da proces nastanka sijedih dlaka nije posljedica stresa, konzumiranja alkohola i načina života već genetike. Pored ovog gena, identifikovan je gen PRSS53 uslijed čega nastaje kovrdžava kosa, gen EDAR koji određuje gustinu kose i brade dok FOXL2 određuje gustinu obrva.

Naučnici tvrde kako je riječ o prvoj jasnoj studiji o povezanosti gena sa kosom i dlakama uopće. Tvrde kako umjesto uljepšavanja i farbanja, u budućnosti može doći do regulacije pojave sijede kose mutacijom gena čime bi bio izmijenjen ovaj prirodni proces.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš