10 mističnih zvukova koje nauka nije objasnila

Kroz istoriju su razni naučnici i stručnjaci bili začuđeni zvukovima koji dolaze iz svih djelova naše planete.

10 mističnih zvukova koje nauka nije objasnila

Uzroci nekih od njih su banalni, no još uvijek postoje misterijie za koje ili ne postoje objašnjenja, ili se mnogi s njima ne slažu.

10. UVB-76 Zujač
Sve od 1982. ljudi su mogli čuti neobičan i ponavljajući radio signal koji se emitirao na frekvenciji 4,625 kHz. Poznat kao UVB-76, zvuk se sastoji od tona zujanja koji se ponavlja 25 puta u minuti, 24 sata na dan. U rijetkim slučajevima, šifrirane glasovne poruke s imenima i brojevima umješale su se u signal.

Ne postoji službeno objašnjenje za ova misteriozna emitiranja, no mjesta odakle dolaze navode trag - navodno potieču iz blizine Moskve, a naposljetku su se preselili u predgrađe Sankt Petersburga. To je dovelo do spekulacija kako se njima koristi ruska vojska kako bi slala šifrirane poruke svojim članovima širom svijeta, penosi Dnevnik.hr.

9. Kolosa Memnon
Riječ je o dva ogromna kipa egipatskog faraona Amenhotepa III, nastalog pre 3400 godina. Nažalost, veliki je potres 27. g. pr.Kr. oštetio jedan kip, pa se urušio njegov gornji dio. Donja polovina kipa je počela da proizvodi neobične zvukove - obično u cik zore. Zvuk liči onom žičanog instrumenta ili pak udaranja po metalu. Kip je postao poznat kao magični objekat koji donosi sreću posjetiteljima. Jedno od objašnjenja zvuka je kako nastaje kao rezultat brzinskog isparavanja rose u pukotinama kipa, ali to nije dokazano.

8. Drhtavci
Neobični zvukovi koji dolaze iz najdubljih tmina okeana prijavljivani su tokom Hladnog rata, naročito od strane sovjetskih podmornica ploveći duž Arktičkog kruga. Zvukovi su sličili kreketu žaba, a posade podmornica su tvrdile kako je njihov uzrok biološki.

Objekt ili stvorenje odgovorno za njih navodno je kružilo oko podmornica, kao da ih istražuje, pa je čak znalo i juriti za njima. Navodno se jedan od tzv "drhtavaca" sudario sa sovjetskom nuklearnom podmornicom K-219 1986. g. te potonuo.

Sovjeti su tvrdili kako je riječ o tajnom NATO-ovom uređaju za praćenje, dok naučnici misle kako bi se moglo raditi o Minka kitovima. Kako god, ruske su posade smatrale kako izvori zvuka žele uspostaviti kontakt s njima.

7. Bloop
Ovaj ultra-nizak no zvuk ekstremno moćne frekvencije ulovile su podmorske stanice za promatranje nekoliko puta tokom 1997. g. One su jedna od druge bile udaljene i do 5000 km, a zvuk je lociran duž Pacifika vodeći sve do Južne Amerike. Njegovo porijeklo još nije utvrđeno, a naučnici tvrde kako je nastalo od nečeg organskog, premda je zvuk nekoliko puta bio glasniji od onog koji proizvodi Plavi kit, životinje poznate kao najglasnije na svijetu.

Američka su udruženja za Okeanografiji u službenoj izjavi rekli kako je to zvuk pomicanja ledenih ploča, jer je nepoznata životinja vrlo nevjerojatan uzrok. Ipak, neki njihovi naučnici, poput dr. Christophera Foxa, izrazili su sumnje u takve teorije.

6. Najusamljeniji kit
Još poznat kao 53-hercni kit, ova misteriozna životinja emitira zvuk koji je viši i kraći od normalnog te ne sliči zvuku niti jednog drugog kita na Zemlji. Sumnja se kako je taj kit mutiran, ili je čak hibrid dvije vrste. Drugi govore kako bi mogao biti gluh, no u svakom slučaju ovaj zvuk govori kako on ne može komunicirati s ostalim pripadnicima svoje vrste, što ga čini najusamljenijim kitom na svijetu. Ipak, ono što je još čudnije je da su svi pokušaji pronalaska tog kita propali.

5. Usporavanje
Neobični podzemni akustični poremećaj prvi je put snimljen 1997. u ekvatorskom području Tihog okeana. Nazvan je usporavanje jer se frekvencija zvuka polagano usporava tokom razdoblja od sedam minuta. Zvuk je "ulovljen" nekoliko puta, a stručnjaci vjeruju kako je najvjerovatnije riječ o podzemnoj jeci zvuka koji nastaje zbog pomicanja ogromnih ledenih ploča duž kopna Antarktike. Ipak, konkretan izvor zvuka nije utvrđen.

4. Taos Hum
Riječ je o nizu čudnih, niskofrekventnih zvukova nalik pjevušenju koji su snimljeni širom svijeta, a naročito u gradu Taos u Novom Meksiku. Opisan kao zvuk praznog hoda motora automobila, a navodno utiče i na ljude u tom području. Oni koji su ga iskusili tvrde kako ga se više osjeća unutar tijela nego što ga se doživljava izvana. Stoga slušalice ne pomažu, a zvuk može vibrirati duž tijela. Njegovu je frekvenciju teško uloviti mikrofonima, a jedno od mogućih objašnjenja je spontana otoakustična emisija - tj. da zvuk dolazi iz dlačica ušiju u samim ljudima.

3. Pometanje
Prvi put detektiran 1991. od strane Pacifičkog laboratorija za očuvanje okoliša, ovaj skup zvukova nazvan je pometanje jer nalikuje onom kojeg proizvodi metla te svaki traje po nekoliko sekundi, gotovo kao zvuk alarma za automobil. Jačina buke je bila toliko velika da se zvuk čuo duž Pacifika, a najviše ga je bilo u proljeće i u jesen. Zvuk se i dalje može čuti, no nakon njegovog otkrića, pao mu je intenzitet i amplituda. Izvor mu je negdje oko središta Tihog okeana, gde se sumnja da postoji određena vulkanska aktivnost, no nije dokazano da od toga poteče.

2. Izbacivač maglice
Poznat i kao potres neba, ovaj zvuk je zabilježen u brojnim gradovima uz more širom svijeta. Opisuje se kao vrlo glasna, ali udaljena grmljavina. Zvuk i dalje zbunjuje naučnike, a neki vjeruje kako on dolazi od urušavanja podzemnih spilja. Kao neke od mogućih uzroka navode se meteori, podzemni ventili, vojne letelice i elektromagnetska aktivnost...

1. WOW signal
Mladi je dobrovoljac za traženje izvanzemaljske inteligencije Jerry R. Ehman 1977. ulovio radijski signal u trajanju od 72 sekunde. Signal frekvencije 1420 MHz trajao je 72 sekunde, a bio je vrlo pravilnog karaktera te je dolazio iz zviježđa Strijelca.

WOW signal još uvijek nije objašnjen, iako postoje brojne teorije. Pošto signal nikada kasnije nije zabilježen, ostaje otvorena mogućnost da je signal zaista poslan od strane izvanzemaljaca koji su pokušavali stupiti u kontakt s drugim inteligentnim bićima. Dok se opet ne zabilježi WOW signal, ili signali slični njemu, ostaju nam samo nagađanja o njegovom porijeklu, prirodnom ili umjetnom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš