Japanski astronom iznenadio svijet kada je iznenađen otkrićem ovo objavio u vezi Kur’ana

Dr Yoshihide Kozai Yukari Shigeru (Jošihide Kozai), rođen 1928. god je Japanski astronom. Penzionisani profesor Univerziteta Tokijo u Japanu

Japanski astronom iznenadio svijet kada je iznenađen otkrićem ovo objavio u vezi Kur’ana

Bio je direktor Nacionalne Astronomske observatorije u Tokiju. Član je Japanske akademije nauka. Dobitnik je više nagrada i naučnih priznanja, a 2009. godine proglašen je Osobom kulturne zasluge Japana. Pisac je više naučnih knjiga iz oblasti astronomije. Na jednoj naučnoj konferenciji, o Kur’anu je rekao:

„Veoma sam impresioniran nalaskom istinskih astronomskih činjenica u Kur’anu i za nas savremene astronome proučavanjem malog dijela svemira. Mi smo svoje napore koncentrisali na razumijevanje malog dijela. Korištenjem teleskopa možemo vidjeti samo male dijelove neba, bez razmišljanja o cijelom univerzumu. Tako da čitajući Kur’an i odgovarajući na pitanja, mislim da mogu naći svoj budući put za istraživanje univerzuma.”1

ajetu se kaže da će Uzvišeni Allah svemir povratiti u stanje prvog stvaranja. U tom smislu, da bismo shvatili kraj svemira, podsjetimo se ajeta, koje smo analizirali u prva tri poglavlja i koji govore o početku svemira (Veoma je značajno i to što se ajet koji govori o početku svemira [ 21- Al-Anbiya’, 30] i ajet koji govori o njegovom kraju [21- Al-Anbiya’, 104] nalaze u istoj kur’anskoj suri).

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?.. (Kur’an -prijevod značenja- 21- Al-Anbiya’, 30) Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (Kur’an -prijevod značenja- 51- Az-Zariyat, 47)

Iz ova dva ajeta razumijemo da je, od početka do danas, svemir prošao kroz dvije faze:

. Svemir se raskomadao iz jedne cjeline

2. Svemir se širi.

Izuzetnu kur’ansku mudžizu koju čine saopćenja data u ovim ajetima analizirali smo u prva tri poglavlja. Vratimo li se ajetu koji smo citirali na početku ovog poglavlja, razumjet ćemo da će se vraćanje svemira u stanje prvog stvaranja desiti sljedećim redoslijedom:

1. skupljanje svemira koji se širi

2. njegovo okončanje vraćanjem u stanje prvobitne cjeline. Oni koji se razumiju u astrofiziku odmah će uočiti zapanjujuće činjenice iznesene u navedenom ajetu. Znamo da je svemir u fazi konstantnog širenja. Znamo, isto tako, da se ovo širenje odvija brzinom koju je dao Veliki prasak. Na kraju, pred nama se pojavljuju dvije alternative. Prema prvoj, svemir koji se konstantno širi raširit će se do neslućenih granica, sve zvijezde će potrošiti svoju energiju, opast će temperatura i tako će doći do kraja svemira (Smaka svijeta). Kraj svemira će, dakle, nastupiti kao rezultat nestanka energije zvijezda, zaustavljanjem kretanja i izlaskom svih nebeskih tijela iz međusobnih područja gravitacije.

Prema drugoj mogućnosti, svemir će se, zbog međusobnih privlačenja nebeskih tijela, prestati širiti, počet će se skupljati i na kraju će se svemir pretvoriti u cjelinu u kojoj je bio u samom početku.

Jošihide Kozai Dr Yoshihide Kozai Yukari Shigeru – 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Jošihide Kozai – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš