Ukusna pita

Srbija će izvoziti 500 tona popularnih sandžačkih mantija u Tursku

Sandžačka regija u Srbiji, koja ima bogato osmansko naslijeđe, izvozit će 500 tona popularnih tradicionalnih mantija u Tursku.

Srbija će izvoziti 500 tona popularnih sandžačkih mantija u Tursku

Novi sporazum o slobodnoj trgovini kojeg je potpisao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Srbiji u oktobru ove godine obradovao je lokalne proizvođače u Sandžaku, dijelu Srbije s većinski muslimanskim stanovništvom. Naime, prema sporazumu, Srbija će izvoziti sandžačke mantije u ovu zemlju.

Sandžačke mantije su ukusna tradicionalna pita sa sirom ili mesom, a mogu biti i bez ikakvog punjenja i tada se uglavnom konzumiraju s jogurtom.

Ekspertica za tradicionalna lokalna jela iz Novog Pazara Fifa Koca je rekla kako sandžačke mantije datiraju od prije nekoliko stoljeća te da se prenose s generacije na generaciju. Ona je naglasila da za pravljenje ove pite nije potrebna nikakva specijalna oprema za kuhanje, već da su za ukusne sandžačke mantije ključni ljubav i žrtvovanje.

Prema revidiranom sporazumu o slobodnoj trgovini potpisanom prošlog mjeseca, Srbija bez plaćanja carine može izvoziti 5.000 tona mesa, 25.000 sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje i 500 tona hrane za mačke i pse.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš