Dijetalni sokovi vam ne pomažu da izgubite na težini

Ukoliko pokušavate izgubiti na težini tako što ste umjesto običnih sokova počeli konzumirati dijetalne ,uspjeh vam nije zagarantovan. Nova studija je pokazala da dijetalni sokovi zapravo ne pomažu ljudima da smršaju. Istraživači su otkrili da ljudi više jedu ukoliko konzumiraju dijetalna bezalkoholna pića.

U istraživanju Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje u Singapuru Siew Ling Tey, učestvovalo je 30 osoba koje su konzumirale različita bezalkoholna pića. Ispitanici su imali uobičajeni doručak, zatim su popili sok kako bi ih "držao" do ručka, a sat vremena kasnije su ručali i rečeno im je da jedu dok ne budu siti. Mjereni su im glukoza i inzulin, a sudionici su bliježili namirnice koje su jeli do kraja dana.

Istraživači navode da su rezultati iznenađujući. Nije bilo razlike u ukupnom unosu kalorije kod osoba koje su konzumirale standardna pića i onih koji su pili dijetalna. Oni koji su bili obične sokove su jeli manje, a oni koji su konzumirali dijatalne do kraja dana su nadoknadili kalorije.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Obesity.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš