Napominju stručnjaci

Šećer utječe na poremećaj sna, izbjegavajte čokoladu prije spavanja

Svi znaju da je šećer u velikim količinama loš za zdravlje, ipak mnogi mu ne mogu odoljeti.

Šećer utječe na poremećaj sna, izbjegavajte čokoladu prije spavanja

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ali šećer utječe i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću. Prema doktoru Michaelu Breusu, američkom kliničkom psihologu koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utječe na san, a s druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug.

"Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umjeto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću", pojasnila je doktorica Alex Evans.

Šećer troši puno magnezijuma, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistička terapeutkinja Charlotte Watts. Ona ističe da posebno treba izbjegavati kasnu noćnu čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš