Ojačajte imunitet

Savjeti nutricionista: Ukiseljena hrana i raznovrsno voće i povrće za zimu bez prehlade

Hranjive materije temelj su ljudskog zdravlja. Za jak imunitet i zimu bez prehlade, hunjavice i gripe neophodno je, biranjem odgovarajućih namirnica, organizam prilagoditi hladnijim danima i voditi zdrav način života.

Savjeti nutricionista: Ukiseljena hrana i raznovrsno voće i povrće za zimu bez prehlade

S obzirom na to da je svaki obrok prilika za nadopunjavanje zaliha vitamina i minerala potrebnih za dobar imunitet, s nutricionistima smo razgovarali o hrani koju treba konzumirati tokom ovog godišnjeg doba.

Nutricionist Tarik Zolotić kaže da nam osnovna vodilja za zdravlje, dug i kvalitetan život treba biti pravilna ishrana.

"Danas i naučna istraživanja potvrđuju to da su zdrav način života i ishrana osnovni preduvjet za cjelokupno čovjekovo zdravlje. Samo ne treba dozvoliti to da o zdravlju brinemo tek kada ga izgubimo, jer 'gram prevencije bolji je nego kilogram liječenja'", rekao je.

Nutricionistkinja Amela Ivković O'Relly kaže da tajna očuvanja našeg zdravlja leži u sposobnosti prilagođavanja promjenama u prirodi.

"Kao što se oblačenjem prilagođavamo različitim godišnjim dobima, tako je važno i načinom ishrane pratiti promjene u prirodi. S obzirom na to da neke namirnice i načini pripreme griju naš organizam, dok ga druge namirnice i načini pripreme hlade, važno je znati prilagođavati način kuhanja određenom godišnjem dobu. Poput prirode koja miruje u toku hladnih mjeseci i većina obroka koju jedemo trebaju biti 'mirni', duže kuhani na laganoj vatri tako da griju i osnaže organizam", rekla je.

Na taj način ćemo očuvati zdravlje i održati imunitet na visokom nivou, ali i iskoristiti sav potencijal te uživati u promjenama i izazovima svakog godišnjeg doba.

 

Raznovrsna i umjerena ishranaO'Reilly ističe da je heljda sjajna žitarica za one koji vole boraviti na otvorenom, posebno na snijegu, i savjetuje konzumaciju mahunarki koje jačaju organizam i vitalnost bubrega te hranu bogatu složenim ugljikohidratima (cjelovite žitarice i korjenasto povrće) koji će podići nivo serotonina zaduženog za dobro raspoloženje. Napominje da je fermentirana hrana veoma bitna tokom hladnih mjeseci, a također je veoma važno kombinovati obroke sa kratko kuhanim ili ukiseljenim povrćem. Zolotić naglašava da ishrana treba biti raznovrsna, nutritivno bogata i umjerena.

"Na prvom mjestu mislim na raznolik unos povrća i voća bogatog vitaminima, mineralima, antioksidansima, vlaknima i enzimima koji će 'nahraniti' naš imunološki sistem i na taj naćin povećati otpornost našeg organizma u ovim hladnim danima", rekao je.

Dodaje da je neophodno unositi i dovoljno vode u organizam, kao i povećati unos probiotika, odnosno dobrih bakterija koje se nalaze u kiselim salatama i fermentiranim mliječnim proizvodima. Također, potrebno je konzumiranjem ribe i maslinovog ulja unositi omega 3 masne kiseline koje djeluju antiinflamatono i povećavaju aktivnost bijelih krvnih zrnaca.

"Mesne čorbe s dosta povrća su prava blagodat za hladne dane jer njima zagrijavamo organizam i unosimo hranjive komponente. Zeleni čaj i drugi biljni napici koji su bogati antioksidansima od velikog su značaja za oslobađanje tijela od toksina i slobodnih radikala. Svakako nemojte zaboraviti med i ostale pčelinje proizvode koji se od davnina koriste kao prvi saveznici čovjeka u borbi protiv raznih bolesti. Koristite i začine u pripremi hrane zbog bogatog sadržaja antioksidanasa i drugih aktivnih komponenti koje jačaju naš imunitet", rekao je.

Ivković O'Reilly savjetuje da u što većoj mjeri izbjegavate hladne napitke i jela te šećer, gazirana pića i previše kafe. Zolotić dodaje da i povećana konzumacija alkohola dovodi do pada imuniteta jer smanjuje umnožavanje bijelih krvnih zrnaca.
 

Ključne namirnice za jačanje imuniteta"Na prvom mjestu su svakako agrumi (narandža, limun, grejp) jer je vitamin C koji sadrže ključni sastojak koji će, stimulirajući antitijela i ćelije imunog sistema, ojačati imunitet", rekla je O'Reilly.

Citrusno voće treba dominirati u ovom jesenjem periodu jer je bogato vitaminom C koji ima jako antioksidativno djelovanje, prirodni je antihistaminik i pomaže kod alergijskih reakcija.

"Nar zovu 'jesenskim kraljem' i spada u najljekovitije voće. Sam podatak da je antioksidativno djelovanje nara do deset puta jače od zelenog čaja govori nam o kojem bogatstvu nutrijenata se radi. Jedna od jesenskih poslastica je svakako i grožđe koje je bogato vitaminom C, B kompleksom, magnezijem, kalijem i resveratrolom koji ima antivirusno djelovanje", rekao je Zolotić.

Dodaje da pozitivna ljekovita svojstva imaju i orašasti plodovi te da, kada je o povrću riječ, treba povećati unos mahunarki i korjenastog povrća koje je dobar izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala koji djeluju protuupalno, pomažu kod čiščenja organizma od toksina te poboljšavaju probavu i metabolizam.

"Ovdje nikako ne smijemo zaboraviti bijeli luk ili 'prirodni pencilin', kako ga još zovu. Bijeli luk sadrži mnoštvo vitamina, minerala i fitonutrijenata među kojima je i alicin koji u sinergiji ima jako antioksidativno, antibaktericidno i antivirusno djelovanje", rekao je.

Podsjeća da u zimskom periodu putem kiselog kupusa možemo unijeti velike količine vitamina C te da su paprike veoma hranjive namirnice koje imaju do četiri puta više vitamina C od narandže.

"Za kraj treba reći da zbog manjka svježeg voća i povrća u zimskom periodu ne treba izbjegavati zamrznute plodove koji zamrzavanjem gube vrlo malo nutrijenata", rekao je.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš