Isplazite jezik: Njegov izgled daje dijagnozu vašeg zdravlja

Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam dopuštaju da kušamo hranu, omekšavamo je, gutamo, ali i da pričamo.

Isplazite jezik: Njegov izgled daje dijagnozu vašeg zdravlja

On ima ogromnu ulogu kod ljudi. Budući da je jezik bogat krvnim sudovima i zahvaljujući pljuvački, njegovo zdravlje vezuje se za celi organizma pa je odličan za dijagnozu, piše World Truth.

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik:
Svijetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj je vitamin nužan za crvene krvne zrncad koje organizam hrane kisikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju. Upravo zbog toga preporučuje se jesti više namirnica bogati vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos.

Bijela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Canoe Health.

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamnoljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše prehrane i manjka vežbanja, a kao posledica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije.

Blood deficiency – jezik je bled jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o manjku gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, osetno kucanje srca i preskakanje srca.

Heat – jezik je crven, ali na njemu je sloj žućkastog. Može biti znak dehidracije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su temperatura, prekomerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Damp Retention – radi se o zadržavanju vode, jezik je ružičast osim same sredine koja je bjelkasta. Ostali simptomi su nadutost, osjećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Blood Stasis – označava zastoj krvi, a tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Qi Stagnation – ona je prvi odgovor tela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promena raspoloženja, depresije, a obležava je ružičasti jezik s tankim belim slojem i bojom intenzivnijeg vrha…

Damp Heat – Jezik je crveni sa žutom, masnom naslagom, a označava toplinu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, teskobom…

Yang Deficiency – jezik je svetlije boje, na njemu se nalazi tanki beli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se sa osećajem hladnoće u telu, bledom puti, bolovima u leđima, slabijom polnom moći, impotencijom…

Yin Deficiency – Na jeziku je vrlo malo ili uopše nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš