Bez straha od debljanja: Koja hrana nam može pomoći da brže zaspimo?

Imate problem sa nesanicom i treba vam nešto da lakše zaspite? Možda biste mogli pokušati s ovim namirnicama.

Stara izreka kaže kako ne bismo trebali jesti prekasno, pogotovo ne neposredno pred spavanje, ukoliko se ne želimo udebljati ili pak ukoliko želimo izgubiti suvišne kilograme.

Jedna je nedavna studija pokazala kako osobe koje svoj glavni obrok u danu jedu što ranije u toku dana, gube u prosjeku 25 posto više kilograma od onih koji jedu kasnije.

Ipak, neke grickalice bogate ugljenim hidratima vam mogu pomoći da lakše zaspite, a da pritom ne prouzroče nikakvu "štetu" po vašu težinu, za Huffington Post navodi nutricionistkinja Alissa Rumsey ispred obrazovne ustanove Academy of Nutrition and Dietetics.

Koje je naučno objašnjenje za ovaj fenomen?

U čitavom procesu veliku ulogu igra hormon inzulin, kao i aminokiselina triptofan, koji uveliko utječu na kvalitetan san.

"Konzumiranje nečeg što podstiče lučenje inzulina, kao što su ugljeni hidrati može pomoći zdravom snu. Podizanje šećera u krvi, koje se dešava nakon otpuštanja inzulina, pomaže aminokiselini triptofan odgovornoj za san da iz crijeva uđe u mozak i pomogne vam da se opustite i lakše zaspite", pojašnjava Rumsey.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se ne može sintetizirati u organizmu već ju je potrebno unijeti hranom. Glavna uloga aminokiselina, uključujući i triptofan je izgradnja proteina, a osim toga, triptofan ima i dodatnu ulogu, te izgrađuje "hormon sreće" serotonin, te "hormon sna" melatonin.

Ova se aminikiselina prirodno nalazi u nekim namirnicama kao što su mliječni proizvodi, te se iz tog razloga smatra kako mogu pomoći žitarice s mlijekom, krekeri sa sirom ili pak grčki jogurt.

Ona dodaje kako s ugljenim hidratima prije sna ne bi trebalo pretjerivati, te radije uzeti male grickalice u kojima su ugljeni hidrati i proteini balansirani i koji neće negativno utjecati na vašu težinu.

"Kada govorimo o promovisanju kvalitetnog sna, to bi uvijek trebao bili mali obrok, ne više od 150 ili 200 kalorija. To su uglavnom ugljeni hidrati sa malo proteina", pojasnila je ova nutricionistkinja.

Također, budite sigurni da prije sna izgbjegavate hranu i pića koja sadrže kofein koji razbuđuje, kao što su kafa, čokolada i neki čajevi.

U fotogaleriji pogledajte neke od prijedloga za grickalice prije sna.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš