3 kafe dnevno: Spriječavaju Parkinsonovu bolest, rak i bolest kostiju

Evo kako će vaše tijelo da reaguje ako mjesec dana prestanete da pijete kafu:

3 kafe dnevno: Spriječavaju Parkinsonovu bolest, rak i bolest kostiju

1. Izgubit ćete kilograme

Naučnici su otkrili da dnevna doza kofeina koja se nalazi u kafi, gaziranim napicima i čaju može da poveća šećer u krvi za 10 procenata. Čak i ako ne stavljate mlijeko, šećer ili šlag u kafi, ovaj napitak može da sadrži i do 200 kalorija.

2. Bićete gladni stalno

Kafa smanjuje apetit. Ako se odreknete kafe, redovno ćete doručkovati što znači da će vaše tijelo dobijati bolju energiju svako jutro. Samo se pobrinite da svako jutro jedete slani obrok, a ne slatkiše. Nikad kofein ne mijenjajte sa slatkišima, bez obzira koliko vas tijelo molilo.

3. Spavat ćete bolje

Kada kofein izađe iz vašeg organizma, spavat ćete bez problema. A, vjerovali ili ne, buđenje će biti lakše.

4. Imat ćete glavobolje

Klasična kriza zbog nedostatka stimulansa na koje je telo naviklo, rezultira jakom glavoboljom. Kada prestanete da pijete kafu tijelo lišavate adrenalina i dopamina, hormona koji vas drže budnim. Umjesto toga, mijenjaju ih adenozinom, hormon odgovoran za umor.

5. Razboljet ćete se

Kad prestanete da pijete kafu doći će do depresije, razdražljivosti, glavobolja, nesanice, vrtoglavice i simptoma gripe. Međutim, ova kriza traje dva dana dok se kofein očisti iz organizma.

6. Ljepši osmijeh

Kafa je kisela, a njena kisela PH vrednost uništava zubnu gleđ. Stoga, čim prestanete da pijete kafu, zubi se neće više boljiti, a vi ćete imati ljepši osmijeh.

7. Gubite antioksidans

Kafa je jedna od glavnih antioksidanasa. Brojne studije su otkrile da ispijanje 3 šoljice kafe dnevno spriječavaju pojavu kancera, Parkinsonove bolest te razne bolesti kostiju.

Ako odustanete od kafe, unosite više čajeva, voća i povrća.

8. Koncentracija će se znatno smanjiti

Oni koji su prestali da piju kafu primijetili su da ne mogu da se koncentrišu, te da su daleko umorniji. Nakon sedam dana ovi simptomi nestaju.

9. Doći će do usporavanja metabolizma

Kafa je poznati diuretik. Nedostatak jutarnje kafe može dovesti do zatvora. To ćete riješiti tako što ćete više vježbati, piti dosta vode i unostiti više vlakana u organizam.

10. Bićete mirniji

Srce normalno kuca, mozak polako i temeljno radi. Ako mjesecima osjećate nervozu i ubrzan puls, možda je vrijeme da odustanete od kafe, piše “Stil“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš