Šetnja je efikasna za smanjenje nivoa šećera u krvi

Ako vam je dijagnostikovan preddijabetes ili dijabetes, ili neko u vašoj porodici pati od tog stanja, morate da budete na oprezu. Upravljanje šećerom u krvi proces je koji započinje donošenjem zdravih izbora, naročito po pitanju hrane koju jedemo.

Šetnja je efikasna za smanjenje nivoa šećera u krvi

Ali to je samo jedan deo slagalice. Uz uravnoteženu ishranu, upravljanje stresom i izbegavanje pušenja, istraživanja su pokazala da redovno kretanje, čak i kratko i niskog intenziteta, može da ima značajan efekat na snižavanje šećera u krvi.

Prema izveštaju objavljenom u časopisu „Sports Medicine“, šetnje u trajanju od dve do pet minuta, odmah nakon obroka, mogu da smanje rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Šetnja pomaže da nivo šećera u krvi raste i pada postepenijim tempom

Ovaj  izveštaj nastao je promatranjem sedam različitih studija kako bi se utvrdilo kako prekid dužeg sedenja, bilo stajanjem ili kratkom šetnjom, može da utiče na nivo šećera u krvi i insulina osobe. Većina učesnika istraživanja nije imala dijagnostikovan preddijabetes ili dijabetes.

Ono što su naučnici otkrili je da šetnja u trajanju od dve do pet minuta nakon pola sata sedenja pomaže da nivo šećera u krvi raste i pada postepenijim tempom.

„Hodanje ili vežbanje mogu da pomognu u snižavanju šećera u krvi nakon obroka“, kaže dijetetičarka Ejmi Gudson i napominje da kardio vežbe mogu da imaju dugotrajan efekat.

To ne znači da možemo da jedemo šta god poželimo

Otkriće je obećavajuće jer mnogi ljudi misle da moraju da vežbaju dugo ili intenzivno kako bi održali nivo šećera u krvi na niskom nivou. Odvajanje samo nekoliko minuta za šetnju nakon obroka i povremeni kratki odmori od sedenja mogu da imaju značajan uticaj na šećer u krvi, a time i na celokupno zdravlje, prenosi Index.hr.

Naravno, to ne znači da možete da jede šta god poželite. Zaključak je da je najbolji način kontrole konzumiranje manjih i češćih obroka koji sadrže ugljene hidrate i proteine bogate vlaknima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš