Pletenje, heklanje i kuhanje odlično utiču na mentalno zdravlje

Istraživanje novozelandskog univerziteta pokazalo da je aktivnosti kao što su pletenje i heklanje pozitivno djeluju na ljudski mozak, a efekti se osjete naredni dan.

Teško je odrediti kada se to tačno dogodilo, ali vuna je tokom posljednjih nekoliko godina postala popularna među mlađim generacijama. Pletenje više nije rezervisano samo za starije, sada se ovim hobijem bave i mlađe osobe koje svoje kreacije rado pokazuju na Instagramu.

I nije samo pletenje zarazilo mlade, jednako je popularno i kuhanje, heklanje i slikanje, a prema novoj studiji, svaki od ovih hobija odlično utiče na mentalno zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo 658 studenata, a rezultati su pokazali da su nakon aktivnosti kao što su pletenje i heklanje bili sretniji i mirniji, a imali su i više energije nego inače. Pletenje i kuhanje su odavno poznati po svojim terepeutskim dejstvima, a ovog puta u istraživanje su uključene aktivnosti poput pravljenja džema, heklanja, slikanja, crtanja, skiciranja, digitalnog dizajna i kreativnog pisanja.

Rezultati istraživanja, koje je proveo Univerzitet Otago na Novom Zelandu, posebno su razveselili članice Women's Instituta koje su uvijek isticale važnost ovih aktivnosti.

"Naše članice uživaju u kreativnim aktivnostima još od 1915. godine tako da je lijepo čuti da su konačno pronađeni dokazi da ovakve aktivnosti dovode do blagostanja", kazala je Janice Langley.

Dakle, ukoliko se sutra želite osjećati dobro, danas uzmite igle i vunu i počnite plesti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš