Ruski naučnici razvijaju lijek protiv raka dostupan svima

Sibirski naučnici su uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja započeli da razvijaju pristupačan lijek za imunoterapiju onkoloških bolesti.

Ruski naučnici razvijaju lijek protiv raka dostupan svima

Mehanizam djelovanja imunoterapije zasniva na otkrićima naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, izjavio je šef laboratorije Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Dmitrij Stecenko.

Laureati Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, James Allison i Tasuku Honjo, predložili su pristup u liječenju raka koji se principijelno razlikuje od hemoterapije i radioterapije. Njihov metod se zasniva na tome da ćelije raka sprječavaju aktivaciju limfocita orijentisanih na borbu sa tumorom i postaju otporni na imuni sistem osobe.

Oni su razvili metod borbe sa tom pojavom pomoću inhibicije “kontrolnih tačaka” imuniteta kroz koje imunitet treba da prođe kako bi uključio mehanizam za uništavanje tumora.

– Tema našeg projekta je direktno povezana sa radovima dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Mi istražujemo istovremene efekte na nekoliko molekularnih meta koje se nalaze u ćelijama imunog sistema i odgovorne su za prepoznavanje ćelija raka. Planiramo sintetizovanje vještačkih molekula, čiji će zadatak biti da blokiraju ključne ‘kontrolne tačke’ i time povrate sposobnost T limfocita da napadaju ćelije tumora – objasnio je Stecenko i dodao da postoji niz preparata za imunoterapiju raka koji se zasnivaju na monoklonskim antitjelima, odnosno proteinskim molekulima koji su sposobni da blokiraju “kontrolne tačke” odgovorne za imunosupresiju.

Međutim, liječenje je veoma skupo i jedan od zadataka sibirskih naučnika je da učine preparat dostupnijim.

– Cilj našeg projekta je razrada pristupa proizvodnje lijekova protiv raka koji neće biti manje efikasni od monoklonalnih antitjela, ali će biti pristupačniji širokom spektru pacijenata oboljelih od raka – zaključio je Stecenko, prenosi Sputnik.

Izvor: (fokus.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš