U Madridu zabilježen prvi slučaj fetusa zaraženog Zika virusom

Zdravstvene vlasti Španije saopćile su da su identifikovale prvi slučaj fetusa sa mikrocefalijom izazvanog virusom Zika.

Odjel zdravstvene za sjeveroistočnoj regiji Katalonije, rekla je kako je zaražena trudnica otputovala u Južnu Ameriku prije nekoliko mjeseci te da je tada zaražena virusom.

U saopćenju se dodaje da fetus ima nekoliko karakterističnih deformacija, prenosi AP. Ovo je prvi slučaj deformacije fetusa kod trudnice zaražene Zikom, navelo je ministarstvo.

Prije ovoga, Španija je registrovala 105 zaraženih osoba od kojih je 13 trudnica. Zika virus koji se prenosi ujedom zaraženog komarca, može izazvati mikrocefaliju - težak defekt novorođenčadi koja se rađaju s abnormalno malom glavom i oštećenjima mozga.

Ovaj virus je otkriven u Brazilu, gde je do sada potvrđeno 1.200 slučajeva mikrocefalije kod novorođenih beba izazvanih ovim virusom. Ranije je najavljeno kako bi američki naučnici početkom 2018. godine mogli početi na razvijanju vakcine Zika virusa. Ovo su predviđanja u najboljem slučaju, međutim veliki problem naučnicima može stvoriti brzina kojom bi se bolest prenosila i širila narednih mjeseci i godina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš