Sve je u vašoj glavi: Meditacija pomaže u skidanju kilograma i regulisanju obroka

Zaboravite beskonačne salate, serije vježbi u ranim jutarnjim satima i gladovanje, jer to nije glavni put do gubitka kilograma. Ključ je naš mozak.

Naučnici tvrde da samosvjesnost koje se postižu tehnikama meditacije, mogu pomoći da shvatimo signale našeg tijela kada je u pitanju glad. To znači da će osoba jesti samo onda kada osjeća potrebu čime će prekinuti dobijanje suvišnih kilograma. Eksperti vjeruju da je upravo ovo ključni faktor koji nedostaje u svim preporukama o tehnikama efektnog gubljenja kilograma.

Danski istraživači su izveli seriju studija da uvide kako samosvjesnost, koja uključuje blokiranje svih smetnji, fokusiranje na sadašnjost i osluškivanje svog tijela, sprječava ljude da jedu nepromišljeno. Učesnici su odgovarali na pitanja da li su svjesni kada se njihovo disanje promjeni i koliko su dobri u pronalaženju riječi za opisivanje osjećanja.

Volonteri su prvo pili milkshake, a potom su jeli čokoladu. Neki su se volonteri osjećali sito, pa su pojeli malo čokolade. Utvrđeno je da su te osobe svjesne sebe, svojih potreba i potreba svog tijela, te da imaju snažnu kontrolu nad njim. S druge strane, bilo je onih koji nisu razmišljali i jednostavnu su pojeli cijelu čokoladu bez obzira na to što je u milkshakeu bilo šlaga.

Eksperti tvrde i kako slušanje muzike ili riječi koje služe za opuštanje našeg uma i meditaciju nekoliko minuta dnevno pomaže ljudima da shvate da li su gladni. U istraživanju je učestovalo 400 osoba koje su vagane tokom 2,5 godine.
Istraživači vjeruju kako slušanjem svog tijela i blokirajući smetnje postajemo svjesni da li smo zaista gladni ili da li jedemo jer smo navikli tako. Također, savjetuju svim osobama koje žele smršaviti da manje pažnje posvete rigoroznim dijetama, a više svom umu i meditaciji koja povećava samopouzdanje i samokontrolu. To daje ljudima snagu da ograniče unos kalorija i promjene navike objedovanja.

"Sve je povezano sa emocijama i umom. Jesti manje ne znači da ćete izgubiti kilograme, moramo uključiti um u to sve", rekao je dr. Ian Campbel.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš