Pronađen lijek za HIV: Muškarac potpuno izliječen novom terapijom

Jedan Britanac je postao prva osoba na svijetu koja se izliječila od HIV-a koristeći novu terapiju koju je napravio tim naučnika sa pet britanskih univerziteta.

Naučnici su kazali za The Sunday Times da je virus potpuno nestao iz njegove krvi i da će, u slučaju da tako ostane, on biti prvi muškarac koji je izliječen.

"Ovo je jedan od prvih ozbiljnih pokušaja da je pronađen potpuni lijek za HIV. Sada istražujemo realnu mogućnost liječenja. Ovo je veliki izazov i još je rano, ali napredak je nevjerovatan", rekao je Mark Samuels, direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u zdravstvu.

HIV je teško izliječiti jer utječe na imuni sistem, srasta sa DNK i T-ćelijama tako da ne ignorišu virus već ga šire. Trenutni tretman koji se zove antiretroviralna terapija utječu na taj proces ali ne mogu pronaći zaražene ćelije.

Nova terapija radi u dvije faze - prva je kada vakcina pomogne tijelu u prepoznavanju ćelija koje su inficirane HIV-om i onda ih čisti, a druga kada lijek Vorinnostat aktivira uspavane T-ćelije tako da ih uoči imuni sistem.

Više od 37 miliona ljudi širom svijeta je zaraženo ovim virusom.

Tagovi:HIV

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš