Ljekari upozoravaju: Odmah izbacite antibakterijske sapune

Iako antibakterijski sapuni uništavaju širok spektar bakterija, nedavna istraživanja pokazala su da bi mogli da doprinesu nastanku novih vrsta superbakterija, mikroorganizama otpornih na antibiotike.

Većina antibakterijskih proizvoda sadrži hemikaliju zvanu triklosan. Jedine vrste mikroorganizama koje mogu da prežive kontakt s triklosanom su upravo one otporne na antibiotike. 

Ova sposobnost ne samo da se tokom svakog ramnožavanja prenosi na slijedeće generacije bakterija, već one sa svakim razmnožavanjem postaju sve otpornije. 

Kolike je razmjere poprimio ovaj problem govori podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da se ove vrste mikroroganizama nalaze u svim krajevima svijeta, dok Centar za prevenciju i kontrolu infekcija navodi da 23.000 osoba godišnje umre od infekcija prouzrokovanih superbakterijama. 

Ali, to nije sve. Triklosan je toliko snažno jedinjenje da se prilikom prolaska kroz sisteme za filtriranje vode ne razgrađuje, već nastavlja put ka otvorenim vodenim područjima, gdje stupa u fotohemijske reakcije čiji je produkt visoko tokčna supstanca zvana dioksin. 

Dioksin može da izazove probleme sa razvojem i reproduktivnim zdravljem, hormonsku neravnotežu, nanese štetu imunološkom sistemu ili čak prouzrokuje nastanak kancera, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. 

Ova hemikalija utiče na cio lanac ishrane, pa ne čudi podatak da u 90 odsto slučajeva čovek stupa u kontakt s njom putem hrane. 

Istraživanja su takođe pokazala da antibakterijski sapun nije nimalo bolji od tradicionalnih vrsta sapuna. Triptofan je bio efikasniji samo kada su ispitanici prali ruke duže od 9 sati, što je nemoguće izvesti na svakodnevnom nivou, a i svakako bi škodilo ljudskom zdravlju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš