Posljedice

Konzumentima kanabisa vjerovatno će trebati više anestezije tokom operacije

Ljudi koji redovno koriste kanabis vjerovatno će trebati dvostruko veću dozu anestezije od one uobičajene za operativni zahvat, ukazuje nova američka studija.

Kako sve veći broj saveznih država u SAD-u legalizira marihuanu za medicinsku i rekreativnu upotrebu, proporcionalno dolazi i do povećanja broja pacijenata koji koriste kanabis u operacijskim salama širom SAD-a.

Da bi dobili jasniju sliku o tome kako kanabis utječe na efikasnost različitih vrsta anestezije, istraživači su proučavali 250 pacijenata koji su imali minimalno invazivne procedure koje zahtijevaju anesteziju u Coloradu, gdje je rekreacijska upotreba marihuane legalna.

Tačno 25 pacijenata, ili 10 posto ispitanika, izjavilo je da redovno koristi kanabis. U poređenju s drugim pacijentima, oni koji koriste kanabis su trebali dvostruko veću dozu anestetika propofola kako bi se nesmetano mogla provesti operacija, pokazalo je istraživanje.

Konzumenti kanabisa su također trebali 14 posto više analgetika fentanila i 20 posto više sedativnog midazolama, prenosi Reuters.

"Jasno je da činjenica da upotreba kanabisa utječe na djelotvornost ova tri lijeka sigurno izaziva mnoštvo pitanja i o mogućim učincima na druge lijekove kao što su lijekovi protiv bolova, lijekovi za anksioznost i mnogi drugi", izjavio je glavni autor studije dr. Mark Twardowski iz organizacije Western Medical Associates u Coloradu.

Rezultati pokazuju da ljekari moraju razmotriti upotrebu kanabisa prilikom planiranja brige o pacijentima i procjene potrebe za lijekovima, piše tim za istraživanje.

"Najvjerovatnije će se povećati broj pacijenata kojima će trebati veće doze anestetika zbog rekreacijske ili medicinske upotrebe kanabisa", dodao je dr. Winfried Hauser iz klinike Saarbrucken u Njemačkoj.

Istraživanje je objavljeno u stručnom listu Journal of the American Osteopathic Association.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš