Dr Nestorović OTKRIVA: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Potrebne su vam samo 2 STVARI iz kuće!

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečije klinike "Tiršova", objasnio je kako se krpelj vrlo jednostavno i bezbedno može izvući. Za ovu metodu, važno je da ste ga primetili u roku od 24 sata.

Dr Nestorović OTKRIVA: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Potrebne su vam samo 2 STVARI iz kuće!

"Ako primetite krpelja u koži, unutar prva 24 sata, on ne sisa. Pošto ne sisa, to je beznačajno. Znači, prvo treba da ga udavite. Namažete kremu, bilo koju, stavite preko njega i on će se ugušiti posle svega par minuta. Onda uzmete pincetu i odvrnete ga", objasnio je na LinkTV on.

Krpelj se, podseća doktor, ukopava u kožu u smeru kazaljke na satu, a vi treba da ga lagano odvrćete u suprotnom smeru.

 

"Nemojte da ga čupate, jer će onda ostati glava pa će se inficirati. Nego samo odvrnite - ističe Nestorović. Ako je prošlo više od 24 sata kako ste krpelja primetili na sebi ili na detetu, onda nakon što uklonite krpelja, pijete amoksicilin", savetuje na kraju čuveni alergolog.

"Mnogi antibiotici mogu da se piju od tri do pet dana, kao amoksicilin, i to vam je to", zaključuje on.

Krpelji su napasnici koji su upravo u ovom periodu najaktivniji. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili lajmske bolesti. Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš