Broj oboljelih od karcinoma na Kosovu čak 50 posto veći u samo godinu dana, evo o čemu je riječ

Broj oboljelih od karcinoma na Kosovu je u porastu, ali je i dalje manji nego u zemljama regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj oboljelih od karcinoma na Kosovu čak 50 posto veći u samo godinu dana, evo o čemu je riječ

Dr. Ekrem Hyseni, direktor Onkologije u Sveučilišnom kliničkom centru Kosova u izjavi za Anadolu Agency (AA) ističe da je na Kosovu broj pacijenata s karcinomom povećan za oko 50 posto, ali da to više ima veze sa boljim izvještavanjem o broju oboljelih.

“U 2015. godini na Kosovu je zabilježno oko 808 oboljelih od karcinoma, dok je u 2016. bilo 1.238 oboljelih. Ovaj rast pokazuje da je bilo više prijavljivanja, nego što je realan porast”, kaže Hyseni.

Po njegovim riječima, broj oboljelih od raka na Kosovu je mali u usporedbi sa zemljama regije, a tome pridonosi mladost kosovskog stanovništva.

Dr. Hyseni navodi da su na Kosovu najrasprostranjeniji karcinomi dojke, pluća i debelog crijeva. On napominje da još uvijek nisu otkriveni točni uzročnici nastanka raka, ali da se sigurno zna da utiču konzumiranje duhana, alkohola, stres i fizička neaktivnost.

Istaknuvši da se u narednih 10 godina ne predviđa smanjenje slučajeva oboljelih od raka, Hyseni građanima ipak, poručuje da nema mjesta za zabrinutost, te da vođenjem zdravog života mogu smanjiti šanse za dobivanje karcinoma.

Izvor: (hrvatska-danas.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš