Neka vašoj bebi bude ugodno i na ljetnim vrućinama

Nekoliko je jednostavnih pravila koje roditelji trebaju slijediti kako se ljeto sa njihovom djecom ne bi pretvorilo u noćnu moru, a donose ih stručnjaci u magazinu American Baby.

---

Izaberite adekvatnu odjeću

Neka odjeća vaše djece bude široka i komotna, od laganih, prozračnih i prirodnih materijala kao što je pamuk. Ako je vama ugodno u šorcu i majici, onda će biti i vašoj bebi. Kada izlazite na sunce, neka na bebinoj glavi bude šešir širokog oboda koji će joj štititi lice. Šešir je preporučljiv i kada je ljetni dan oblačan.

Zaštitne kreme

Pola sata prije izlaska na sunce na bebinu kožu nanesite zaštitni losion protiv štetnih sunčevih zraka, a ako se beba bude kvasila, ponovite to svaka dva sata. Neka kreme imaju zaštitni faktor najmanje 30, a pri ruci imajte i kreme sa cink oksidom ili titanij dioksidom.

Potražite zaklon

Idete li na plažu ili u park, potražite zaklon ispod drveta, suncobrana ili baldahina, a razmotrite i nabavku malog šatora. Bebine oči mogu zaštititi i sunčane naočale, ali uvijek birajte one koje blokiraju najmanje 99 posto UV zraka.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Zlatno pravilo glasi: ako ste vi žedniji nego inače, onda je i vaša beba. Dajte joj više mlijeka kad je vani vruće.

Umirite kožu bebe

Ako se vaša beba puno znoji, to može uzrokovati osip na njenoj koži, posebno na vratu, preponama, zadnjoj strani koljena i pregibima laktova. Ispirajte te dijelove tijela vodom, posušite laganim tapkanjem i ostavite bebu nakratko golišavom kako bi se rashladila.

Strategija izlazaka

Mudro planirajte svoje izlaske s bebom. Najgore vrijeme za izlaske na sunce je između 10 i 16 sati jer je tada sunce najjače. Neka se lagana odjeća, šešir i zaštita od sunca nađu u vašoj torbi i kad ne planirate izlaziti vani.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš