Najbolje od majke prirode: Dojenje smanjuje smrtnost kod djece

Studija objavljena u britanskom medicinskom žurnalu Lancet ističe blagodati dojenja, ne samo za bebe, nego i za majke.

Majčino mlijeko zovu "pravim bijelim zlatom", a obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama i ugljikohidratima, kao i drugim sastojcima koji djetetu osiguravaju potpunu i najzdraviju - prirodnu formulu.

Nakon poroda, majčino mlijeko nastavlja ulogu zaštitnika i hranitelja organizma bebe. Ono sadrži sva antitijela (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), čime se sprečava razvoj bolesti i raznih infekcija. Antitijela su neophodna u periodu od prvih šest mjeseci, kada se imunološki sistem novorođenčeta tek razvija, ali i kasnije, do prve godine života.

Majčino mlijeko čuva i štiti organizam bebe od različitih infekcija i alergija.

Istraživači navode kako bi dojenje moglo spašavati živote novorođenčadi u siromašnim zemljama, a mogla bi se izbjeći smrt čak 800.000 djece širom svijeta. Dojenje povećava životni vijek djeteta, te smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa i pretilosti.

Studija pored toga navodi kako bi dojenje moglo spasiti oko 20.000 žena od raka dojke, kao i raka jajnika.

"Važno je da globalno skrenemo pažnju na važnost dojenja. Postoji velika predrasuda o tome da majčino mlijeko može biti zamijenjeno umjetnim formulama, što zapravo dovodi do brojnih zdravstvenih posljedica", navodi za Sky News autor studije profesor Cesar Victora s univerziteta Pelotas u Brazilu.

U visokorazvijenim zemljama, jedno od petero djece doji do svog prvog rođendana. U srednje i slabo razvijenim zemljama djeca doje do šest mjeseci. Gledajući globalno, postotak dojenja beba je relativno nizak, pogotovo u razvijenim zemljama poput Velike Britanije, gdje samo jedan posto majki doji svoje bebe do prvog rođendana. U Irskoj, taj postotak iznosi dva, a u Danskoj tri.

Majke dojenje uglavnom smatraju ili nepraktičnim, ili pak imaju problema sa dojenjem i izdajanjem mlijeka, dok se druge moraju brzo vratiti na posao.

Istraživači su naznačili i ekonomski utjecaj dojenja na društvo, budući da bi se prevencijom u vidu dojenja mogli smanjiti izdaci za liječenje raznih bolesti kasnije u životu djeteta.

Tagovi:bebedojenje

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš