Konzumacija ribe u trudnoći povezana sa povećanom tjelesnom masom djece

Ženama koje u trudnoći konzumiraju ribu više od triput sedmično prijeti povećana opasnost da rode djecu podložnu razvoju poremećaja rada endokrinog sistema, čija će tjelesna masa biti povećana.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Pediatrics, pokazalo je da riba je čest izvor organskih onečišćivača, zbog čega česta izloženost ovim specifičnim tvarima hemijskog porijekla koje su ljudi stvorili industrijskim procesima može doprinijeti razvoju pretilosti kod djece ili utjecati na poremećaj rasta.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša (EPA) od 2014. upozoravaju trudnice ili žene koje kane zatrudnjeti da ograniče konzumiranje ribe maksimalno na triput sedmično kako bi ograničili izloženost fetusa živi, teškom metalu i neurotoksinu koji ima štetan učinak na živčani sistem.

Još nema jasnog odgovora na pitanje kolika je optimalna količina ribe i koju je vrstu ribe dobro konzumirati u trudnoći, a da ono nema negativan učinak na rast i razvoj djeteta, kaže dr. Veda Chatzi sa univerziteta na Kreti, jedna od suautorica studije.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene kod 26184 trudnica iz evropskih zemalja i Sjedinjenih Država kako bi pronašli poveznicu između česte prehrane ribom u trudnoći i razvoja djeteta, kao i utjecaj česte konzumacije ribe na potencijalnu djetetovu pretilost.

Pratili su i razvoj 8.215 djece trudnica koje su jele ribu više od triput sedmično. Kod 31 posto djece primjećen je brži rast u razdoblju od rođenja do druge godine, 19,4 posto djece imalo je više kilograma od prosjeka u četvrtoj, a njih 15,2 posto u šestoj godini života. Brojke su bile niže kod djece majki koje su tokom trudnoće ribu konzumirale jedanput sedmično ili rjeđe.

Fenomen je, pokazali su rezultati istraživanja, bio očitiji kod ženske djece.

"Jedno od objašnjenja moglo bi se potražiti u činjenici da riba često sadrži organske onečišćivače", zaključili su naučnici, istaknuvši da tokom studije nisu uzeli u obzir raznolikost vrsta ribe, način njihove pripreme za jelo ni podatak o tome je li riječ o riječnoj ili morskoj ribi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš