Podaci nove studije

Bebe hranjenjem iz flašice svaki dan progutaju milione čestica mikroplastike

Bebe koje se hrane flašicom svaki dan progutaju milione čestica mikroplastike, pokazalo je istraživanje opisano kao prekretnica u razumijevanju utjecaja iznimno sitnih dijelova plastike na čovjeka.

Naučnici su utvrdili da preporučena temperatura za sterilizaciju plastičnih boca i pripremu mlijeka uzrokuje otpuštanje miliona čestica mikroplastike i milijardu čestica nanoplastike.

Studijom su bile obuhvaćene flašice napravljene od polipropilena i one čine 82 posto svjetskog tržišta. Glavna alternativa su im staklene boce. Upravo je polipropilen najčešće korištena vrsta plastike, a testiranja su pokazala da su i druge posude za tekućine napravljene od ovog materijala otpuštale milione čestica mikroplastike po jednoj litri tečnosti.

Studija je potvrdila ranije navode da mikroplastika znatno kontaminira namirnice. Još nije tačno utvrđeno kako mikroplastika utječe na zdravlje čovjeka te su zbog toga naučnici pozvali da se to, kako su naveli, hitno istraži. To je prije svega potrebno uraditi među populacijom novorođenčadi.

Istraživači su dali smjernice za sterlizaciju u cilju da se smanji izloženost česticama mikroplastike.

Profesor Koledža Trinity John Boland je istakao da su, kako je rekao, potpuno zapanjeni količinom mikroplastike koja nastane u flašici za bebe. Ukazao je da je potrebno istražiti koliko mikroplastike dođe do krvotoka i u druge dijelove tijela. 

Za Philippa Schwabla sa Medicinskog univerziteta u Beču ovo je istraživanje prekretnica jer je pokazalo da se alarmantna količina mikroplastike unosi u organizam tokom konzumacije neke namirnice. I on je naglasio da je potrebno istražiti kako ova materija utječe na zdravlje djece.

Profesor na melburškom Univerzitetu RMIT Oliver Jones je naveo da roditelji koji koriste ove flašice ne trebaju osjećati grižnju savjest, ali da se treba uhvatiti u koštac ovog problema.

Ranije su naučnici upozoravali da su zabrinuti količinom mikroplastike koja može dospjeti u organizam npr. konzumacijom vode iz plastične boce.

Spomenuto istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Food i njime je bilo obuhvaćeno tri četvrtine svjetske populacije. Istraživači su procijenili da su bebe u prvoj godini hranjenja ovim flašicama prosječno izložene 1,6 miliona čestica mikroplastike dnevno. U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i evropskim zemljama taj broj je iznosio više od dva miliona, piše britanski dnevni list Guardian.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš