Antidepresivi za vrijeme trudnoće ne utječu na razvijanje srčanih anomalija kod beba

Iako dosta budućih majki koje se bore s depresijom i drugim simptomima izbjegava korištenje antidepresiva za vrijeme trudnoće iz straha kako bi to moglo negativno utjecati na bebu, pogotovo kad je riječ o razvijanju urođenih srčanih anomalija, novo istraživanje zapravo navodi drugačije.

Nova studija provedena u Velikoj Britaniji ističe kako antidepresivi ni na koji način ne utječu na razvoj srčanih mana beba čije majke tokom trudnoće uzimaju antidepresive, kako se smatralo dosad.

Studija se odnosi na lijekove iz skupine SSRI, tzv. selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina među kojima su najčešći Prozac, Zoloft, Seroxat, Elicea i dr.

Studija je objavljena u publikaciji Journal of Clinical Psychiatry, a istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji na 5.154 žene koje su uzimale antidepresive prije trudnoće, 2.776 žena koje su ih koristile za vrijeme trudnoće te 992 žene koje su tokom trudnoće uzimale antidepresive iz druge skupine.

Ove grupe su zatim upoređene sa 200.213 žena koje nisu uzimale antidepresive ni prije, ni za vrijeme trudnoće.

U konačnici, kod manje od jedan posto djece su u prvih pet godina nakon rođenja primijećene urođene srčane anomalije.

"Kod žena koje uzimaju antidepresive za vrijeme trudnoće nije zabilježen veći rizik od rađanja djece s urođenim srčanim anomalijama. Čak ni žene koje su koristile antidepresive iz druge skupine, a ne SSRI nisu imale veći rizik", kaže voditeljica studije Irene Petersen.

Pretpostavlja se da ranija istraživanja nisu bila dovoljno detaljna te nisu uzimala u obzir i ostale faktore u životu žene, poput načina života žena, njihovog sociodemografskog statusa, gojaznosti, dijabetesa, problema s alkoholom ili korištenjem opojnih sredstava, pojasnila je dr. Petersen za Medscape Medical News.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš