Porodice koje su obradovane kćerkama, slične su nebu ukrašenom zvijezdama

Prenosi se da je Ahmed ibn Hanbel, kada bi bio obaviješten da je neko od njegovih prijatelja dobio kćerku, govorio: ”Recite mu da su Allahovi poslanici bili očevi kćerki."

Porodice koje su obradovane kćerkama, slične su nebu ukrašenom zvijezdama

Pjesnik je rekao:

Ko kćeri nema on je bez potomstva,

Makar imao i stotinu sinova.

ad

Kćerke su riznice pune samilosti,

i blago iskrene i odane ljubavi.

Porodice koje su obradovane kćerkama,

Slične su nebu ukrašenom zvijezdama.

 

Amr ibn As, r.a., je jedanput ušao kod Muavije, r.a., koji je u naručju držao svoju kćerku Aišu, pa ga je Amr upitao: ”Ko je ovo?” Muavija mu je rekao: ”Ovo je mirisni plod srca. Allaha mi, niko se o bolesniku ne zna brinuti, niti za mrtvim tugovati, niti bol i tugu ublažiti, kao one.”

Najljepše što je rečeno o ljubavi oca prema kćerki, jesu riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o njegovoj kćerki hazreti Fatimi, r.a., kad je rekao: ”Fatima je dio mene, ko voli nju voli i mene, a ko uznemirava nju uznemirava i mene.”

Da je Jusuf, a.s., pored braće imao sestre i kćerke, one bi ga branile i stavile bi ga u dubinu svoga srca, a ne u dubinu bunara. Ali, to je Allahova mudrost. Da je Jusuf, a.s., imao samo jednu sestru, vjerovatno bi ona slijedila njegove tragove i pratila ga onako kako je Musaova, a.s., sestra pratila svoga brata Musaa, da bi ga vratila njegovoj majci. Sestre ne poznaju put zloće i pakosti prema braći, već one poznaju samo put ljubavi.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ne mrzite kćerke, jer su one umiljate, samilosne i dragocjene.” (Ahmed)

U drugom hadisu dolazi: ”Ko bude imao tri kćerke, pa bude strpljiv u njihovom odgoju i izdržavanju, one će mu biti zastor od džehennemske vatre.” (Ibn Madže)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš