'Nezamenjivi' kosovski muftija

Kosovskom muftiji Naimu Trnavi ističe mandat, a nakon 13 godina na toj funkciji, mogao bi u oktobru da ponovo bude izabran. Iz sindikata Islamske zajednice navode da su izbori unutar ove institucije samo "reda radi".

'Nezamenjivi' kosovski muftija

Na osnovu Ustava Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Trnava bi mogao i dalje da bude na čelu Islamske zajednice, nakon što je izmenjen član koji je prethodno ograničavao muftiju da služi ne više od dva mandata.

Te izmene je inicirao sam muftija pre nego što je dobio treći mandat. Tako nečemu su se usprotivili mnogi imami. Ima i pojedinih koji ne priznaju promene.

I sociolog religije Ismailj Hasani navodi da je Naim Trnava svojim kandidovanjem po treći put prekršio Ustav Islamske zajednice te da, ukoliko se ponovo kandiduje, to će biti još jedan prekršaj.

"Ukoliko je zabranjeno ponovno kandidovanje posle dva mandata, onda ne vidim kako muftija može da teži za četvrtim mandatom, kada je i treći bio nelegitiman na osnovu Ustava Islamske zajednice", kaže Hasani.

U Islamskoj zajednici kažu da je još rano govoriti o kandidatima za kosovskog muftiju. Sekretar ove zajednice Resulj Redžepi ističe da su kandidati sa više od kandidatura potencijalni kandidati za muftiju Islamske zajednice.

"Saveti Islamske zajednice, Fakultet islamskih studija i medresa 'Alaudin' obavezni su da u roku od dve nedelje, nakon održanih sastanaka, izaberu jednog člana Skupštine Islamske zajednice i iznesu predlog za muftiju Republike Kosovo. Saveti Islamske zajednice su u obavezi da predlože ne više od dva kandidata", objasnio je Redžepi.

On dodaje da će se u naredne dve nedelje znati više o kandidaturama, a da će do kraja oktobra biti izabrani novo predsedništvo i muftija Islamske zajednice Kosova.

Može vas interesovati: Kosovski imami protiv radikalizma u zatvorima

S druge strane, predsednik sindikata Islamske zajednice Idriz Biljali navodi da se bez unutrašnje reorganizacije u pravno-administrativnom smislu ove institucije i bez potpunog prekida od poslednjeg monizma, ne može očekivati ništa novo na predstojećim izborima, ali ni kasnije.

Kako dodaje Redžepi, izbori u Islamskoj zajednici Kosova su samo "reda radi", kako bi se javnosti bacila prašina u oči, dok su sami izbori unapred isplanirani.

"Čelnici ove institucije su sebi prilagodili pravila igre. Postoji jedan monopol, a ne izbori. Ja nisam kandidat, ali ni bilo ko drugi na osnovu ovakve organizacije ne može da bude potencijalni kandidat, s obzirom da kandidature dolaze sa vrha, uz pritiske, zastrašivanja i slično", navodi Biljali.

Mandat kosovskog muftije traje pet godina, a prethodno se birao na četiri.

Naim Trnava je poslednji put bio izabran 2013. Još uvek nije zvanično saopštena ni jedna kandidatura za muftiju Islamske zajednice Kosova.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš