Naučio čitati Kur'an u 74. godini života

Naučio čitati Kur'an u 74. godini života

U džematu „Dijelovi – Jezerski“, Medžlis IZ Bosanska Krupa održana je hatma- dova za jedanaest novih učača Kur'ana. Specifičnost ove hatma – dove je što se radi o starijoj grupi učača, koji su u kasnijoj životnoj dobi odlučili da nauče čitati posljednju Allahovu, dž.š. objavu. Kur'ansko pismo su savladali kroz godinu i pol dana uz pomoć imama ovog džemata, Muhammeda ef. Begića, čija je i ideja bila osnivanje grupe starijih polaznika mekteba.

Među njih jedanaest (osam muškaraca i tri žene), svojim trudom i upornošću istaknuo se Husnija Harčević, koji je u 74. godini života naučio kur'ansko pismo. Husnija cijeli život praktikuje islam, redovan je posjetilac gotovo svih namaza u džematu. Veći dio svoga života brine se o džamiji i džematskom mezarju. Allahovom voljom i njegovom voljom i željom, Uzvišeni ga je počastio da u poznim godinama nauči Kur'ansko pismo i tako dodatno ojača svoj iman.

Svečanost su svojim prisustvom pored imama Medžlisa uveličali, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, te profesori medrese Džemaluddin ef. Čaušević prof. Zuhdija Handanović te mr. Rifet Šahinović koji su govorili o značaju Kur'ana u životu svakog muslimana te čestitali učačima i imamu na uloženom trudu u ime Allaha, dž.š. Održana je i promocija knjige U hladovima Kur'ana, autora mr. Rifeta Šahinovića, a promotor je bio prof. Zuhdija Handanović. Za potpun ugođaj u duhu islama te večeri pobrinuo se hor „Ljiljan“ Jezerski, koji je izveo nekoliko svojih prigodnih ilahija.

Učačima su na kraju dodijeljene šehadetname od strane gl. imama Hazima ef. Muzaferovića i predsjednika Medžlisa, Fehima ef. Hodžića.

Neka Allah, dž.š., nagradi učače i imama džemata na njihovom trudu i čvrstoj volji, i što su nam pokazali da nikada nije kasno da se nauči čitati Kur'an.

“Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an – poduči se Kur'anu – a zatim druge podučava njemu.“ (Buhari)

Tagovi:Kur'an

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš